Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter behandelt zaak-Pechstein, sporttribunaal buitenspel

Claudia Pechstein toont haar gouden medaille voor de 5 kilometer tijdens de World Cup in Seoul, 2014. EPA/JEON HEON-KYUN
Claudia Pechstein toont haar gouden medaille voor de 5 kilometer tijdens de World Cup in Seoul, 2014. EPA/JEON HEON-KYUN Foto ANP/EPA/jeon Heon-Kyun

De rechter in München neemt de rechtszaak van de Duitse schaatsster Claudia Pechstein (42) in behandeling. Dat heeft de rechter vanochtend besloten. Daarmee wordt het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne buitenspel gezet.

En dat is voor het eerst, wat de zaak uniek maakt. Pechstein gaat in beroep tegen haar tweejarige schorsing die ze in 2009 kreeg opgelegd. De schaatsster eist in de zaak een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro van de internationale schaatsunie (ISU).

Hoge bloedwaarden erfelijk

Pechstein gaat in beroep tegen haar tweejarige schorsing die ze in 2009 kreeg opgelegd, vanwege te hoge bloedwaarden. De schaatsster heeft altijd gezegd dat ze geen doping heeft gebruikt. De beslissing kan grote gevolgen hebben voor de sportwereld: andere atleten zouden in haar navolging via de rechter in hun eigen land hun gelijk kunnen halen, als ze een zaak bij het CAS hebben verloren.

De rechter in München verklaarde vanochtend dat hij zich niet kan vinden in de samenstelling van het CAS: alle rechters zijn namelijk afkomstig uit de sportwereld. Daarnaast is het bewijs waarmee aangetoond is dat Pechstein te hoge bloedwaarden heeft, te dun.

Pechstein heeft altijd beweerd dat zij van nature hoge bloedwaarden heeft. De schaatsster gaf zichzelf bij haar rentree in 2011 aan bij de ISU, de internationale dopingautoriteit WADA en de Duitse dopingautoriteit. Door de vrijwillige aangifte wilde zij aantonen dat de schorsing ten onrechte was. Pechstein in 2011:

“Dit schijnt de enige weg te zijn om de antidopinginstanties zich nogmaals bezig te laten houden met mijn zaak.”