President Colombia wil nu ook staakt-het-vuren met FARC

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is bereid om een staakt-het-vuren van de FARC te accepteren.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is bereid om een staakt-het-vuren van de FARC te accepteren. Foto ANP/EPA/Mauricio Dueñas Castañeda

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos staat open voor een staakt-het-vuren met de FARC. Het bestand is een belangrijke stap in het vredesproces tussen de twee partijen.

Santos maakte dit afgelopen nacht tijdens een tv-toespraak bekend:

“Ik heb instructies aan de onderhandelaars gegeven om zo snel mogelijk te beginnen met het bespreken van de bilaterale en definitieve beëindiging van alle vijandelijkheden.”

De FARC heeft in het verleden al vaker een eenzijdig bestand afgekondigd. Het Colombiaanse leger bleef de campagne tegen de marxistische beweging echter voortzetten. Een bestand met de FARC zou de rebellen volgens het leger in staat stellen om zich te herbewapenen.

Bestand afgekondigd in december

De FARC kondigde in december vorig jaar wederom een eenzijdig bestand af, deze keer voor onbepaalde tijd. Aanvankelijk wilde Santos dat bestand niet overnemen, omdat de FARC eiste dat andere Latijns-Amerikaanse landen toezicht zouden houden op de naleving van het staakt-het-vuren. Wel werd het gebaar ‘gewaardeerd’.

Sinds de FARC dat bestand eenzijdig heeft afgekondigd, zijn er geen incidenten meer voorgevallen. Santos noemt het bestand van de FARC nu een ‘stap in de goede richting’. Vrede was niet eerder zo dichtbij, aldus de president.

Sinds november 2012 zijn de Colombiaanse autoriteiten en de FARC op Cuba aan het onderhandelen over een vredesovereenkomst. In november werden de onderhandelingen nog opgeschort nadat een generaal was ontvoerd door rebellen. Na diens vrijlating werd het vredesproces hervat.

Voor 18 januari staat een nieuw overleg in Havana gepland.