Paus: er zijn grenzen aan vrijheid van meningsuiting

“Moorden in de naam van God” kan niet, benadrukte paus Franciscus vandaag in antwoord op vragen over de aanslag op Charlie Hebdo. Maar er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, zei hij. Vooral als iemand beledigt of een geloof belachelijk maakt.

Paus Franciscus komt aan op de Filippijnen. Naast hem staat president Benigno Aquino van de Filippijnen.
Paus Franciscus komt aan op de Filippijnen. Naast hem staat president Benigno Aquino van de Filippijnen. Foto AP / Osservatore Romano

“Moorden in de naam van God” kan niet, benadrukte paus Franciscus vandaag in antwoord op vragen over de aanslag op Charlie Hebdo. Maar er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, zei hij. Vooral als iemand beledigt of een geloof belachelijk maakt.

De paus sprak vandaag over de aanslagen van Parijs terwijl hij onderweg was naar de Filippijnen, meldt persbureau AP. Hij verdedigde de vrijheid van meningsuiting niet alleen als een fundamenteel mensenrecht, maar ook als een verantwoordelijkheid om op te komen voor het algemeen belang.

Maar er zijn grenzen, aldus de paus. Hij verwees naar zijn assistent Alberto Gasparri, die tijdens de persconferentie bij hem in de buurt stond. “Als mijn goede vriend dr. Gasparri vloekt en dat heeft betrekking op mijn moeder, dan kan hij een klap verwachten. Dat is normaal”, aldus Franciscus.

“Je mag mensen niet verleiden. Je mag het geloof van anderen niet beledigen. Je mag geen grappen maken over het geloof van anderen.”