OM: corruptiezaak-Van Rey groter

Oud-wethouder Van Rey komt dinsdag voor de rechter. Hij zou voor ruim 100.000 euro aan giften hebben gekregen.

De corruptiezaak rond oud-senator en wethouder Jos van Rey (VVD) is uitgebreider dan tot nu toe bekend. Dat blijkt uit de dagvaarding die vanmorgen openbaar werd. Van Rey zou niet alleen projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordeeld hebben, maar ook een bouwbedrijf en een beveiligingsbedrijf.

Van Rey staat dinsdag terecht voor de rechtbank Rotterdam. Hij zou als wethouder in Roermond de bedrijven een voorkeursbehandeling hebben geven, vertrouwelijke gemeente-informatie hebben verstrekt en besluitvormingsprocedures hebben beïnvloed. Met name Van Pol zou daardoor voor honderden miljoenen euro’s projecten hebben kunnen bouwen.

Van Rey staat ook terecht voor het aannemen van giften van Van Pol, bouwbedrijf Meulen Groep uit Weert en beveiligingsbedrijf Red Security uit Roermond ter waarde van 107.814 euro. Het gaat om vakantiereizen, uitstapjes en donaties aan Liba BV, een bedrijf op naam van zijn kinderen. Daarnaast zou Van Rey 175.000 euro hebben witgewassen, ronselde hij 34 volmachtstemmen voor gemeenteraadsverkiezingen en schond hij volgens justitie zijn ambtsgeheim door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Dat lekken deed Van Rey, naar nu blijkt, niet alleen naar zijn partijgenoten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg, kandidaten voor het burgemeesterschap. Van Rey wordt ook ten laste gelegd dat hij namen van kandidaten genoemd heeft aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) en Tweede-Kamerlid Karin Straus (VVD).

In de dagvaarding komt ook de naam voor van voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD). Voor hem regelde Van Rey in 2012 in verkiezingstijd een billboard langs de A73. De bedragen die van Van Pol (1.785 euro) en bouwbedrijf Meulen Groep (1.190 euro) voor die reclamezuil betaalden, worden gezien als giften die Rey niet had mogen aannemen als wethouder.

Als giften ziet het OM ook de door Van Pol betaalde bezoeken van Van Rey aan vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden met hotelovernachtingen en de vakanties van de wethouder in de villa van de projectontwikkelaar aan de Côte d’Azur. Volgens justitie verbleef Van Rey er tussen 2004 en 2012 in totaal 22 keer. Zelf meldde de wethouder eerder 14 bezoeken.

Zwijnenberg, het bouwbedrijf en het beveiligingsbedrijf staan dinsdag niet terecht. Piet van Pol moet zich verantwoorden voor beïnvloeden van de Roermondse wethouders Van Rey en Tilman Schreurs (VVD) met giften, diensten en beloften. Bij Van Rey vertegenwoordigden die een waarde van ruim 97.699 euro. Bij Schreurs ging het om 15.538 euro en een aantal niet in geldbedragen uitgedrukte etentjes.

Schreurs, die zich ook dinsdag moet verantwoorden, ging onder meer op kosten van Van Pol naar voetbalkampioenschappen. Hij regelde bij de projectontwikkelaar ook donaties voor een fanfare en carnavalsvereniging De Kaketoes in Roermond. Schreurs is sinds 2010 geen wethouder meer, maar directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Daar is hij ondanks de vervolging nog steeds in functie. De verdachten willen niet reageren op de dagvaarding.