NVM: huizenprijzen blijven stijgen, meer woningen verkocht

De ‘crisiskwartalen’ zijn definitief voorbij, volgens de NVM. Vanmorgen presenteerde de makelaarsvereniging de kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar. En die waren goed genoeg voor NVM-voorzitter Ger Hukker om te concluderen: de woningprijzen gaan niet meer dalen.

Foto ANP/Guus Schoonewille

De ‘crisiskwartalen’ zijn definitief voorbij, volgens de NVM. Vanmorgen presenteerde de makelaarsvereniging de kwartaalcijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar. En die waren goed genoeg voor NVM-voorzitter Ger Hukker om te concluderen: de woningprijzen gaan niet meer dalen.

Huisverkopers kregen in de laatste drie maanden van het jaar gemiddeld 215.000 euro voor hun woning. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar en 1,3 procent meer dan in de zomermaanden. En de makelaars verkochten ruim 30 procent meer huizen dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder – in totaal 34.622. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht.

Bekijk ook op NRCQ: Hoe de huizenprijzen in jouw regio veranderd zijn

Zoals voor de crisis wordt het niet meer

Hukker voorspelt voor het komende jaar een gemiddelde prijsstijging tussen de 2,5 en 3 procent. Maar zoals vóór de crisis wordt het niet meer, denkt hij. Dus het is niet waarschijnlijk dat de honderdduizenden mensen die een huis ‘onder water’ hebben staan, dus bij wie de woningwaarde lager is dan hun hypotheekschuld, kunnen rekenen op een schuldenvrije verkoop in de toekomst. Wél zullen zij hun huis makkelijker kunnen verkopen. Want ook het aantal huisverkopen blijft het komende jaar stijgen volgens de NVM, met 5 tot 10 procent.

Die gunstige vooruitzichten zijn wel kwetsbaar, stelt Hukker. Er is namelijk een einde gekomen aan stimuleringsmaatregelen die de woningmarkt weer op gang moesten helpen. Er kan geen ton meer belastingvrij geschonken worden aan kinderen die een huis willen kopen of aflossen. De geldpot met startersleningen raakt leeg en wordt door het Rijk niet bijgevuld. En de grens voor lenen met een Nationale Hypotheek Garantie gaat deze zomer verder omlaag, met 20.000 euro naar 245.000 euro. De effecten daarvan moeten nog blijken.

Vooral stijgingen in Randstad

Bovendien zijn de verschillen op de woningmarkt binnen Nederland groot. In de Randstad worden huizen soms al verkocht voor bedragen die boven de vraagprijs liggen. Van de tien buurten met de „meest dynamische woningmarkt” – waar huizen snel verkocht worden – liggen er volgens de NVM acht in Amsterdam. Maar in de niet-stedelijke gebieden gebieden laat het herstel nog altijd op zich wachten. In het noordoosten van Groningen bijvoorbeeld, in Gelderland en het oosten van Noord-Brabant.

Niet álle cijfers die de NVM vanmorgen presenteerde zijn gunstig. De verkooptijd van een woning is het afgelopen kwartaal namelijk licht gestegen vergeleken met de maanden daarvoor. Het duurt nu gemiddeld 124 dagen om een huis verkocht te krijgen. De makelaars hebben daarvoor wel een verklaring: het zou komen doordat de woningen die al langere tijd te koop staan, het laatste kwartaal beter verkochten dan de kwartalen daarvoor. En omdat dat ‘oude’ aanbod een groter deel van de verkochte woningen uitmaakt, stijgen de verkooptijden.

Lees ook op NRCQ: Weet jij welk huis je kan kopen voor een ton? Of drie? Of een miljoen? en Dit zijn de dertien treurigste postcodes van Nederland