In Indonesië worden zondag zes mensen die zijn veroordeeld voor drugsdelicten geëxecuteerd, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei. Dat meldt persbureau AP.
NRC-correspondent Melle Garschagen schrijft op Twitter:
Volgenmgarschagen Melle Garschagen Indonesische media melden dat Nederlander Ang Kiem Soei zondag geëxecuteerd wordt. Wordt gezien als drugsbaron. Zegt zelf onschuldig te zijn
Hoofd-aanklager Muhammad Prasetyo zegt dat de gevangenen zondag tegelijk in paren worden geëxecuteerd op het eiland Nusa Kambangan, gelegen op zuidelijk Java.
Er worden vier mannen en twee vrouwen omgebracht. Hun clementieverzoeken werden in december door president Joko Widodo afgewezen.
Opvallend
Garschagen legt uit waarom de timing van deze executies opvallend is:
“In Indonesië wordt al jarenlang de doodstraf opgelegd, maar voorheen werd die niet voltrokken. Daar kwam een jaar geleden verandering in. Deze serie executies van zondag is echter de eerste onder de nieuwe president en dat is opvallend want Widodo wordt gezien als een mensenrechtenactivist.”
Heeft Buitenlandse Zaken bemiddeld?
Friso Wijnen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, zegt:
“Nederland veroordeelt de aangekondigde executie resoluut. Wij blijven er van alles aan doen, op het hoogste niveau, om de executie te voorkomen, maar in het belang van de zaak kan ik daar geen verdere details over geven.”
Wie is Ang Kiem Soei?
Soei werd in 1952 geboren op Nieuw-Guinea. Later verhuisde hij naar Nederland en kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. In 2002 is Soei in Indonesië opgepakt en veroordeeld. Hij zegt zelf dat hij onschuldig is. Garschagen:
“De berichten die er toen over de zaak zijn geschreven, beweren dat er bij zijn proces sprake is geweest van corruptie en schimmige bewijsvoering. Toch lijkt er weinig te zijn wat er nog tussen kan komen, zijn laatste verzoek tot generaal pardon is afgewezen.”
Streng drugsbeleid
Indonesië staat bekend om zijn strenge drugsbeleid en legt drugssmokkelaars, ook buitenlanders, regelmatig de doodstraf op. Over de drugsaanpak zegt Prasetyo:
“Wij beschermen zo ons land tegen de gevaren van drugs. Er is geen excuus voor drugsdealers en hopelijk hebben deze maatregelen een afschrikkende werking.”
Meer dan 138 mensen zitten vast in een dodencel, de meesten daarvan zijn veroordeeld voor drugsdelicten. Ongeveer eenderde van hen is niet-Indonesisch.