Michael Boogerd voorlopig aan de slag als ploegleider

Hoewel zijn dopingverleden nog wordt onderzocht, kan Michael Boogerd voorlopig aan de slag als ploegleider.

Het duurde en duurde. Zo lang dat Michael Boogerd begin januari zei dat hij rechterlijke stappen overwoog wanneer de Belgische wielerbond KBWB hem nog langer zou laten wachten op een licentie om aan de slag te kunnen als ploegleider. Die stap is hem bespaard. Gisteren kreeg de voormalige renner na maanden wachten de vergunning waarmee hij plaats kan nemen in de ploegleiderswagen van het nieuwe Team Roompot.

Het gaat wel om een tijdelijke licentie. De Belgische bond, waaronder Boogerd als inwoner van België valt, liet in een bijgevoegde verklaring weten dat het onderzoek van de UCI naar zijn dopingverleden nog niet is afgerond. Zodoende hangt hem nog altijd dezelfde vraag boven het hoofd: krijgt de voormalige kopman van de Raboploeg alsnog straf voor het feit dat hij tussen 1997 en 2007 epo heeft gebruikt en bloedtransfusies onderging?

Het is een vraag waarmee meerdere dopinggebruikers te maken gehad tijdens hun tweede carrière in de wielersport. Sommigen die later bekenden kregen straf met terugwerkende kracht, terwijl ze al werkzaam waren als ploegleider. Zoals Rudie Kemna van het voormalige Team Argos-Shimano, nu Team Giant-Alpecin. Hij bekende dopinggebruik en werd vervolgens een half jaar op non-actief gezet.

De zaak Boogerd ligt iets anders, omdat hij in 2013 zijn bekentenis deed als coureur in ruste, zonder dat hij op dat moment een officiële functie uitoefende in de wielersport. Er volgde geen straf, Boogerd lag wel publicitair onder vuur.

Hoewel de Nederlandse bond KNWU stelt dat Boogerd al genoeg gestraft is, bestaat de kans dat de internationale UCI hem alsnog een straf oplegt wanneer het onderzoek naar zijn verleden is afgerond.

Boogerd, die eerder al heeft gesproken met waarheidscommissie van de UCI, is daar verbaasd over. „Ze hoeven niet te onderzoeken of ik doping heb gebruikt of niet, want volgens mij heb ik dat gewoon toegegeven”, zei hij tegen het ANP. „Ik weet niet wat voor onderzoek tegen mij loopt. Maar het is al twee jaar bezig. Ik ga gewoon beginnen en dan zien we verder wel.”

Boogerd is opgelucht dat hij nu aan het werk kan met zijn tijdelijke licentie. Na een jaar bouwen wil hij ook aanwezig zijn als het nieuwe Team Roomot zich presenteert in de koers. Zijn eerste wedstrijd wordt de Franse Ster van Bessègnes op 4 februari.