Logische winnaar van de Popprijs: The Common Linnets

Onvermijdelijk, de Popprijs zal voor The Common Linnets zijn. Met hun veel bekritiseerde, atypische Songfestivalliedje dat aanvankelijk als veel te tam en monotoon werd ingeschat, gaf de band rond Ilse DeLange het afgelopen jaar iedereen het nakijken. De succesvolle dance-export van dj’s als Hardwell, Afrojack of Martin Garrix daargelaten, kreeg geen Nederlandse act zoveel exposure in Europa na zijn tweede plaats op het Songfestival. Alle zuurheid jegens het weinig verheffende Europese muziekspektakel ten spijt; 350 miljoen kijkers zagen hen. Met tv-shows, hoge verkoopcijfers en concerten was er groot succes buiten de landsgrenzen. Gisteravond op Eurosonic kregen ze er al een European Border Breakers Award (EBBA) voor.

De jaarlijkse uitreiking van de Popprijs komt er weer aan. Aan het einde van Noorderslag in de Groningse Oosterpoort, van oudsher de nieuwjaarsreceptie voor de muziekindustrie, gaat de sinds 1986 uitgereikte muziekprijs naar de artiest die ‘de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek’. En dan fietsen we met zijn allen traditioneel het rondje om de kerk en zingen kanshebbers dagen rond. Het is speculeren tot de uitslag zaterdagavond komt, in een regen van bier – het publiek staat er met treeën tegelijk voor klaar. Eveneens traditie: de winnaar lekt nooit van tevoren uit.

Anders dan veel andere muziekprijzen kun je in je carrière nooit rekenen op de Popprijs. Zelfs niet als je vijftig jaar bestaat, zoals de Golden Earring (in 2011). En dat internationale erkenning belangrijk kan zijn, maar lang niet meer doorslaggevend is, bleek vorig jaar toen The Opposites in de prijzen vielen. Als ultiem populaire festivalact die een nieuwe standaard zette voor live hiphop met een dancebenadering bleef hun zegetocht langs de Nederlandse podia niet onopgemerkt. De winnaars daarvoor: Racoon (2013), De Jeugd van Tegenwoordig (2012) en Caro Emerald (2011).

Nee, de Popprijs is allang niet meer bij uitstek de exportprijs. Maar The Common Linnets zijn nu dus wel de meest logische winnaars. De opwindendste? Och. Hoe Typhoon het afgelopen jaar met compromisloze teksten op zijn nieuwe album zinderend zegevierde mag onderstreept worden. Of ziet het publiek toch liever raplieveling Mr. Probz winnen? Knap wist zijn liedje Waves goud te behalen in Amerika. Maar onderschat ook de opmars van Kensington als grootste rockband van Nederland niet. Met een inmiddels uitverkochte Ziggo Dome (17.000 kaarten) en een net tweede aangekondigd concert, is dat een bewonderenswaardige triomf.

Maar met de Popprijs-jury weet je het nooit. Zul je zien, wordt gewoon het geslaagde reüniejaar van de indierockband Daryll Ann met zijn fraaie meerstemmige refreintjes bekroond.