Koningin Elisabeth plast onder kroonluchter, Obama op marmeren pot

Obama op de wc
Obama op de wc Foto / Fotobewerking Cristina Guggeri

Wereldleiders: het zijn net mensen. Ook Barack Obama gaat naar de wc, net als Angela Merkel en de Dalai Lama. De fotoserie “The Daily Duty” toont hoe dat eruit zou kunnen zien.

De provocerende foto’s zijn samengesteld en bewerkt door de Italiaanse kunstenares Cristina Guggeri. Met de serie wil Guggeri laten zien dat grootheden als Barack Obama, Vladimir Poetin en paus Fransciscus - die dagelijks dealen met nationale en internationale vraagstukken - net zoals “gewone mensen” ook eten, slapen en naar de wc gaan.

Koningin Elisabeth op de wc

Koningin Elisabeth op de wc. Foto / Fotobewerking Cristina Guggeri

Broek op de enkels

Natuurlijk is het vermakelijk om grootheden met de broek op de enkels te zien, maar wat de serie vooral leuk maakt is de omgeving waarin deze prominenten hun behoeftes zouden doen.

Zo zit de Britse koningin Elisabeth in een keurig marmeren toilet met een enorme kroonluchter boven haar gecoiffuurde hoofd. Obama kijkt tussen twee zuilen door, die qua architectuur overeenkomen met de witte zuilen die we kennen van het Witte Huis.

Bondskanselier Angela Merkel zit in een jasje dat precies dezelfde kleur heeft als het behang. En dan ex-premier Silvio Berlusconi, die zou tussen zijn Bunga Bunga-feestjes door op een bijzonder kitsch-toilet zitten, een goudblinkend schijtpaleis.

Berlusconi op de wc

Berlusconi op de wc. Foto / Fotobewerking Cristina Guggeri