Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

KNVB: ADO en Heerenveen namen onnodig risico met oefenwedstrijden

Volgens de nationale voetbalbond KNVB zijn ADO Den Haag en sc Heerenveen betrokken geweest bij oefenwedstrijden waarin de kans bestond op matchfixing. Dat was niet expres, concludeert de KNVB na onderzoek, maar wel een onnodig risico.

Foto ANP/Lex van Lieshout

Volgens de nationale voetbalbond KNVB zijn ADO Den Haag en sc Heerenveen betrokken geweest bij oefenwedstrijden tegen respectievelijk Skenderbeu Korce uit Albanië en het Belgische Standard Luik waarin de kans bestond op matchfixing. Dat was niet expres, concludeert de KNVB na onderzoek, maar wel een onnodig risico.

De KNVB meldt dat beide clubs uit de Eredivisie oprechte intenties hadden, maar dat er in het vervolg beter geïnformeerd moet worden naar de organisatoren van de wedstrijd, door wie de scheidsrechter is aangesteld en of de tegenstander betrouwbaar is.

Vier strafschoppen

Het duel van ADO van vorige week werd door het International Centre for Sport Security (ICSS), de internationale organisatie die de integriteit van sport bewaakt, tot grote verbazing van de Haagse club na afloop als verdacht bestempeld. ADO won de wedstrijd met 2-0.

Twee dagen na die wedstrijd stapte sc Heerenveen van het veld voordat de oefenwedstrijd tegen Standard Luik was afgelopen. De scheidsrechter gaf om onduidelijke redenen een vierde strafschop liet die, nadat de keeper van de Friese club de penalty stopte, om nog onduidelijkere redenen overnemen.