Kijken: een hypnotiserende spreeuwendans boven Utrecht

Screenshot van YouTube

Wie de pech heeft midden in in een spreeuwenzwerm terecht te komen en niet tijdig onderdak vindt, zal balen van de beestjes. Maar neem er eens wat afstand van en je ziet ze in volle vlucht de mooiste patronen maken. Filmer Roald van Stijn legde zo’n spreeuwendans op video vast.

Het lijkt op zo’n liquid projectie, waarin de objecten geen vaste vorm hebben. De zwerm spreeuwen - honderden zijn het er - maakt de meest bijzondere patronen, als een hypnotiserende dans. Helemaal als dat in slow-motion wordt getoond:

Maker Roald van Stijn is gefascineerd door natuurverschijnselen. Hij wilde al langere tijd een zwerm spreeuwen filmen, maar dat viel nog niet mee, zoals blijkt uit een interview met de Volkskrant. Toen de zwerm gisteren boven Utrecht een dans uitvoerde lukte het Van Stijn wél. Het resultaat is adembenemend.

Twitter avatar Pyropix Roald van Stijn Schitterende videobeelden van de spreeuwenzwermen boven Utrecht #spreeuwen WOW https://t.co/ASGKDZRTYL

Overigens is niet iedereen even blij met de zwerm spreeuwen (en het kan nog erger).