Kabinet: geen extra maatregelen nodig na aanslagen in Parijs

(VLNR) Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Kamer.
(VLNR) Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte tijdens het debat in de Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet is op dit moment niet van plan nieuwe maatregelen te nemen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Tijdens het Kamerdebat vanavond zei premier Rutte dat de regering doorgaat op de weg die afgelopen zomer werd ingeslagen.

Er zijn drie wetsvoorstellen in de maak waardoor het Nederlanderschap sneller zal worden afgepakt van mensen die zich aansluiten bij terroristische organisaties of op traningskamp gaan. Ook wordt het paspoort afgepakt van Nederlanders die afreizen naar het strijdgebied. Reizen ze toch uit en keren ze terug, dan worden ze aangehouden en eventueel vervolgd of ze blijven in het vizier van de opsporingsdiensten. De oppositie morde wel dat het lang duurt voor de wetsvoorstellen er zijn.

Geen automatische wapens voor agenten

Fracties die meer wilden, vingen bot. Zo wilde coalitiepartij VVD agenten zwaardere wapens verstrekken en terugkerende jihadisten volgens het oorlogsrecht vervolgen. Maar volgens VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn beide zaken nu niet aan de orde. Hij wil wel met de politiebonden en de korpsleiding praten en overleggen of de bewapening op dit moment voldoende is.

AIVD krijgt er niet meer geld bij

CDA, D66, ChristenUnie en SP drongen aan op meer budget voor de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD. Die kan volgens de oppositie de toegenomen taken niet aan, maar Rutte bestreed dat. Mocht de situatie veranderen, dan zal het kabinet meteen extra middelen vrijmaken, beloofde de premier.

Wel zegde het kabinet toe dat joodse instellingen 1,5 miljoen euro krijgen voor beveiliging.

Lees hier ons liveblog terug over het Kamerdebat.