Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie eist twee jaar cel tegen Arnhemse jihadverdachten

V.l.n.r. Mr. Aidan van Veen (Officier van Justitie), senior rechter, voorzitter Mr. Ludo Goossens, junior rechter, tekenaar, Mr. S. Weening (advocaat Mohamed el A.), Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank in Arnhem.
V.l.n.r. Mr. Aidan van Veen (Officier van Justitie), senior rechter, voorzitter Mr. Ludo Goossens, junior rechter, tekenaar, Mr. S. Weening (advocaat Mohamed el A.), Mohamed el A. en Hakim B. in de rechtbank in Arnhem. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar cel tegen de twee Arnhemmers die in augustus 2013 in het Duitse Kleef werden aangehouden omdat ze onderweg waren naar Syrië.

De Arnhemmers Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) werden in oktober vorig jaar door de Duitse politie opgepakt op verzoek van Nederland. In hun huurauto vond de politie gevechtskleding, contant geld, iPhones en simkaarten.

Ze gaven toe op weg te zijn naar Syrië, maar ontkennen dat ze daar wilden meevechten. El A. wilde zich in een land vestigen waar hij als moslim “onder islamitische wetgeving zou kunnen leven”. B. beweert dat hij op vakantie wilde in Turkije om zijn broer te ontmoeten, een strijder in Syrië.

Op de computers en telefoons van El A. en B. werden foto’s en filmpjes gevonden die verwijzen naar de gewapende strijd in Syrië. “Mijn intentie was hulp aan burgers, niet aan strijders”, zei El A. daarover tegen de rechter.

De rechter doet op 9 februari uitspraak in de zaak.

Lees vanmiddag in NRC: Gingen twee Arnhemmers op jihad of op vakantie?