Verwekte de Spaanse ex-koning stiekem Vlaamse dochter?

Foto afp

Heeft de vorig jaar afgetreden koning Juan Carlos een Belgische dochter? Mogelijk komt er nu toch een antwoord op die vraag. Het Spaanse Hooggerechtshof willigde gisteren een onderzoeksverzoek in van de Vlaamse Ingrid Jeanne Sartiau. Een verzoek van Albert Solá Jiménez, die eveneens zegt een zoon van Juan Carlos te zijn, werd tegelijkertijd afgewezen.

Na de troonsafstand verloor Juan Carlos vorig jaar zijn onschendbaarheid. Wel werd een wet aangenomen die bepaalt dat de monarch nooit voor een lagere rechtbank hoeft te verschijnen. Eventuele zaken dienen meteen voor het Hooggerechtshof.

Als beide partijen niet tot een vergelijk komen, kan het deze zomer tot een zitting komen. Juan Carlos heeft twintig dagen om met een verklaring te komen.

De Belgische Sartiau beweert al langer dat ze de dochter van Juan Carlos is. Ze heeft hem verzocht mee te werken aan een DNA-test. Zo’n tien jaar geleden zou haar moeder Liliane Ghrislaine Sartiau tijdens een televisieoptreden van de koning wijzend naar het beeldscherm hebben gezegd: „Deze man is jouw vader.” Na een relatie met de toenmalige prins Juan Carlos zou Sartiau in 1966 zijn geboren. Ná de geboorte van zijn oudste dochter, prinses Cristina, maar nog voordat de huidige koning Felipe VI ter wereld kwam.

Sartiau heeft contact met Solá Jiménez. Hij beweert in 1956 als oudste zoon van Juan Carlos in Barcelona te zijn geboren. DNA-onderzoek dat beiden lieten uitvoeren, zou met een zekerheid van meer dan 90 procent aantonen dat zij één zelfde ouder hebben.