Job of the day

Jij lokt Duitse ondernemers naar Utrecht

Foto Reuters

Functie: Acquisiteur Duitse markt
Bedrijf: Gemeente Utrecht en Gateway to Germany
Wat valt op aan de vacature: De Duitse taal beheers je in woord en geschrift op (near-)native niveau

Wat ga je dan doen?

Duitsland, de motor van Europa. Genoeg kansen dus voor Nederland om te profiteren van de ondernemingsdrift van onze oosterburen. En dat heeft de gemeente Utrecht goed begrepen. De stad heeft zich de start van de Tour de France voor dit jaar al toegeëigend, maar nu breidt het internationaal handelsjachtgebied zich verder uit.

Duitse bedrijven als Wincor Nixdorf (software) en Equens (betalingen) vestigden zich al in Utrecht. Als acquisiteur Duitse markt is het jouw missie om meer Duitse bedrijven te overtuigen zich te vestigen in de stad. Je werkt als zelfstandig ondernemer binnen een projectgroep van de gemeente. Eenmaal per week tref je je collega’s en overleggen jullie de plannen. De rest van de week ben je in Duitsland om te praten met bedrijven, Kamers van Koophandel en adviseurs. En denk je dat de bedrijfscultuur van de Duitsers hetzelfde is als die van ons? “Verre van” zegt Klaas Beerda, je toekomstige projectleider.

“De Duitse handelsetiquette is heel anders, ze gaan risico’s uit de weg. Alles wordt gecalculeerd, feiten worden bekeken. Ze willen materiaal, gesprekken, controleren en dan nog een keer controleren.”

Waarom zoeken ze iemand?

De gemeente Utrecht heeft niet voldoende mensen die kennis hebben van de Duitse markt.

Wat voor collega moet je zijn?

Je bent een vloeiend Duitssprekende ondernemer. Met een lange adem, want de Duitsers gaan echt niet na een gemütlich gesprek meteen over op zaken doen. En gezien je je collega’s maar eens per week ziet is het ook in je voordeel als je je als einzelgänger gelukkig voelt.

Wat verdient dat?

Je bent geen werknemer van de gemeente, maar een ondernemer met een budget van jaarlijks 110.000 euro, inclusief onkosten. De vergoeding is deels vast en deels variabel op basis van prestaties. Als je Duitse ondernemers geïnteresseerd krijgt in de stad, krijg je punten. Krijg je ze zover om hier te investeren, krijg je er nog meer. Punten = bonus.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je bent veel op weg en spreekt dagelijks andere personen, daar moet je van houden.

Je houdt van Duitsland. En van Utrecht. En je klampt niet al te veel aan structuur, want daar is in deze functie geen sprake van. En je moet tegenwoordig ook net zo goed met mannen als met vrouwen aan de top om kunnen gaan, gezien Duitsland daar een quotum voor heeft.