James Bay wil een ster worden

Ashley Landis

Je herkent hem aan zijn lange haar en zijn onafscheidelijke hoed. Zijn zang is gruizig en zijn muziek druipt van de rauwe emotie. De Engelse zanger James Bay studeerde net als Adele, George Ezra en Tom Odell aan het Brighton Institute of Modern Music. Zijn muziek wordt vergeleken met Damien Rice, Jeff Buckley en Hozier. Maar de 24-jarige Bay heeft genoeg van zichzelf om tot de grote beloftes van 2015 te worden gerekend.

Bay eindigde als tweede op de Sound Of 2015-lijst van de BBC en werd onlangs tot Critics’ Choice uitgeroepen bij de Brit Awards. Taylor Swift is een fan: toen Bay onlangs als voorprogramma van Hozier in Nashville speelde, kwam de Amerikaanse zangeres hem backstage vertellen dat hij op haar persoonlijke playlist staat.

Drie EP’s gingen vooraf aan zijn debuutalbum The Chaos and the Calm dat binnenkort verschijnt. Als rolmodellen noemt hij de platen die zijn ouders draaiden: Stones, Motown, Springsteen.

Gitaarlessen vond hij saai, totdat hij ontdekte dat je op YouTube filmpjes kunt vinden waar geoefende muzikanten voordoen hoe je favoriete liedjes na kunt spelen. James Bay ontsteeg spoedig de imitatie toen hij in pubs begon te spelen en merkte dat zijn eigen liedjes aansloegen.

Het was opnieuw via YouTube dat zijn muziek ontdekt werd: een semiprofessionele cameraman maakte een filmpje dat werd opgemerkt door een platenbaas in New York. Van het een kwam het ander. Voor hij het wist zat hij in Nashville om zijn debuut op te nemen.

Vergelijkingen met andere singer-songwriters vindt hij tot daar aan toe. Liever spiegelt hij zich aan Michael Jackson en Bruce Springsteen. Grote podia en een publiek van duizenden mensen, dat lijkt hem wel wat. Voorlopig trekt hij er hard aan om ook in kleinere zaaltjes mensen voor zijn muziek te winnen.