Huizencrisis is ‘definitief voorbij’, volgens de NVM

Er zijn eind vorig jaar meer huizen verkocht en daarvan lag de gemiddelde prijs 3,5 procent boven die van eind 2013, aldus de NVM-makelaars.

Foto ANP

De „crisiskwartalen” zijn definitief voorbij, volgens de NVM. Vanmorgen presenteerde de makelaarsvereniging de cijfers van het laatste kwartaal van vorig jaar. En die zijn goed genoeg voor NVM-voorzitter Ger Hukker om te concluderen: de woningprijzen gaan niet meer dalen.

Huisverkopers kregen in de laatste drie maanden van afgelopen jaar gemiddeld 215.000 euro voor hun woning. Dat is 3,5 procent hoger dan eind 2013 en 1,3 procent meer dan in de afgelopen zomer. En de makelaars verkochten ruim 30 procent meer huizen dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder – in totaal 34.622. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht.

Hukker voorspelt voor dit jaar een gemiddelde prijsstijging van tussen de 2,5 en 3 procent. Maar zoals vóór de crisis wordt het niet meer, denkt hij. Dus het is niet waarschijnlijk dat de honderdduizenden mensen die een huis ‘onder water’ hebben staan, dus bij wie de woningwaarde lager is dan hun hypotheekschuld, kunnen rekenen op een schuldenvrije verkoop in de toekomst. Wél zullen zij hun huis makkelijker kunnen verkopen. Want het aantal huisverkopen blijft het komende jaar stijgen, volgens de NVM, met 5 tot 10 procent.

Die gunstige vooruitzichten zijn wel kwetsbaar, stelt Hukker. Er is namelijk een einde gekomen aan stimuleringsmaatregelen die de woningmarkt weer op gang moesten helpen. Er kan geen ton meer belastingvrij geschonken worden aan kinderen die een huis willen kopen of aflossen. De geldpot met startersleningen raakt leeg en wordt door het Rijk niet bijgevuld. En de grens voor lenen met een Nationale Hypotheek Garantie gaat deze zomer verder omlaag, met 20.000 euro naar 245.000 euro. De effecten daarvan moeten nog blijken.

Bovendien zijn de verschillen op de woningmarkt binnen Nederland groot. In de Randstad worden huizen soms al verkocht voor bedragen die boven de vraagprijs liggen. Van de tien buurten met de „meest dynamische woningmarkt” – waar huizen snel verkocht worden – liggen er volgens de NVM acht in Amsterdam.

In niet-stedelijke gebieden laat het herstel daarentegen nog altijd op zich wachten. In het noordoosten van Groningen bijvoorbeeld, in Gelderland en het oosten van Noord-Brabant.

Niet álle cijfers die de NVM vanmorgen presenteerde zijn gunstig. De verkooptijd van een woning is het afgelopen kwartaal licht gestegen vergeleken met de maanden daarvoor. Het duurt nu gemiddeld 124 dagen om een huis verkocht te krijgen.

De makelaars hebben daarvoor wel een verklaring: het zou komen doordat woningen die al langer te koop staan, in het laatste kwartaal beter verkochten dan voordien. En omdat dat ‘oude’ aanbod een groter deel van de verkochte woningen uitmaakt, lopen de verkooptijden op.