Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Homoacceptatie jongeren hoger, maar homo’s merken het nog niet

De acceptatie van homo- en biseksualiteit onder jongeren is in de afgelopen jaren flink toegenomen. In het dagelijks leven merken jonge homo’s en lesbiennes daar nog niet meteen wat van. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder jongeren en scholieren.

Een tijdelijk zebrapad bij het homomonument in Amsterdam. De acceptatie van homojongeren is de afgelopen toegenomen.
Een tijdelijk zebrapad bij het homomonument in Amsterdam. De acceptatie van homojongeren is de afgelopen toegenomen. Foto ANP / Bas Czerwinski

De acceptatie van homo- en biseksualiteit onder jongeren is in de afgelopen jaren flink toegenomen. In het dagelijks leven merken jonge homo’s en lesbiennes daar nog niet meteen wat van. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder jongeren en scholieren.

Op papier

In 2006 was 18 procent van de jongvolwassenen (15-25 jaar) nog negatief over homo- en biseksualiteit. Nu is dat gedaald tot 6 procent. Ook onder scholieren is de houding tegenover homoseksuelen positiever. Zo vond vorig jaar driekwart van de leerlingen op het voortgezet onderwijs dat homo- en biseksuelen hun vriend of vriendin mogen zijn. In 2009 was dat maar bij de helft het geval.

Volgens onderzoekster Lisette Kuyper van het SCP komt de positievere houding gedeeltelijk door de betere voorlichting op scholen. Sinds 2007 is daarin flink geïnvesteerd, zegt ze in een interview in nrc.next vandaag. Maar er zijn meer redenen:

Homo’s zijn ook vaker in de media, in positieve zin. Het eerste homohuwelijk in GTST is voltrokken. Arie Boomsma zijn programma wordt goed bekeken en ontvangen. Boer zoekt vrouw heeft een leuke homoboer gehad. Ministers varen mee op boten van de Gay Pride. Ook blijft het aantal religieuzen afnemen in Nederland. Dat is de enige groep die niet positiever is gaan denken over homo’s.

In de praktijk

Tegelijkertijd heeft veertig procent van de homojongeren te maken met negatieve reacties op hun seksuele oriëntatie of pestgedrag in het afgelopen jaar. Bij bijna een derde van de gevallen kwamen die negatieve reacties van onbekenden - bijvoorbeeld op straat of bij het uitgaan - of van iets minder bekenden, zoals medestudenten, buurtbewoners of collega’s (tussen de 15 en 12 procent). Scholieren die uit de kast zijn gekomen worden ook vier keer zo vaak gepest dan hun heteroseksuele klasgenoten: 16 om 4 procent.

Door de negatieve reacties hebben homojongeren veel vaker te kampen met slaapproblemen. Ook spijbelen ze vaker, gebruiken ze vaker drugs en ligt het tabak- en alcoholgebruik hoger. De verschillen met hun heteroseksuele klasgenoten zijn groot. Zo ligt het percentage rokers met 18 procent zes keer zo hoog.

Verklaring

Een verklaring ligt volgens onderzoekster Kuyper in dat het makkelijk is te zeggen dat je homo’s accepteert. “Maar in de praktijk handelen is een andere zaak”, zegt ze tegen nrc.next. Verder denkt ze dat homojongeren zich ook meer aantrekken van hun omgeving:

Op die leeftijd zijn seks en relaties heel belangrijk en je wilt geaccepteerd worden. Ze zijn bang dat dat niet gebeurt, omdat ze anders zijn. Daardoor ontstaat er angst.

Lees in nrc.next het volledige interview met SCP-onderzoekster Kuyper.