While you were sleeping... in the US

Hoe meer gas en olie, hoe minder groei

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De snel dalende olieprijzen leiden in de VS tot zeer goedkope benzine. Aangezien iedereen een auto heeft en daar ook veel in rijdt, is het feitelijk een vorm van wijdverbreide belastingverlaging in de VS, zoals BloombergBusinessweek schrijft.

Maar het is niet alleen mooi nieuws, voegt de Wall Street Journal toe. Uit onderzoek van de Centrale Bank (de Fed) blijkt dat de robuuste economische groei regionaal oneerlijk verdeeld is. Hoe meer energie er wordt geproduceerd in een staat, hoe trager de groei. Wat tot voor kort precies andersom was: de ontginning van schaliegas en nieuwe olievelden in staten als Texas en North-Dakota leidde juist daar tot banengroei en stijgende inkomens.

De benzine kost hier gemiddeld twee dollar per gallon (44 eurocent per liter), hoewel dat bedrag per staat sterk verschilt. Het is een daling van 1,30 dollar sinds begin 2014. En dat is uiteindelijk goed nieuws. “Officials noemen de daling van de olieprijzen welbeschouwd een impuls voor consumenten en de economie als geheel.”

Pikt Samsung BlackBerry op?

BlackBerry kan wel wat goed nieuws gebruiken, en daar was het woensdag: het gerucht dat Samsung de ploeterende smartphone-maker wil overnemen. Zodra het bericht naar buiten kwam, maakte het aandeel-BlackBerry een sprong: meer dan 30 procent steeg het aandeel in waarde.

Vorig jaar sloten de twee al een deal af om samen te werken. Reuters meldt nu dat de twee bedrijven praten over een volledige fusie. Op basis van documenten die Reuters onder ogen kreeg zou de waarde van BlackBerry tussen de 6 miljard en 7,5 miljard dollar liggen. Zoas Re/Code schrijft: dat zou 38 tot 60 procent boven de huidige handelsprijs liggen.

Ford maakt de ster van Detroit

De jaarlijkse autoshow in autostad Detroit krijgt nog altijd volop aandacht - ook al is Detroit verworden tot een failliete puinhoop (met hoop op een verrijzenis, aldus The Economist). Dat de Amerikaanse autobranche helemaal terug is, blijkt wel uit de topper die Auto Blog dit jaar koos: een nieuwe sportwagen van Ford.

De nieuwe GT ‘lijkt onmogelijk laag, lang en bijna Italiaans’, meldt een van de smullende critici. “Een super-auto, de ster van de show”, vindt een ander.

Ook de Japanse en Zuid-Koraanse merken blijven hoog scoren, maar de terugkeer van de bekende Amerikanen - waaronder ook Chevrolet - is bovenal opmerkelijk. Daar zijn de goedkope benzine en de traditioneel grote wagens voor verantwoordelijk, meldt de Wall Street Journal.