Held gijzeling kosjere supermarkt Parijs krijgt Franse nationaliteit

De 24-jarige Malinees Lassana Bathily
De 24-jarige Malinees Lassana Bathily

De Malinese man die vorige week vrijdag tijdens de gijzeling van de kosjere supermarkt in Parijs zes bezoekers in een koelcel verborg krijgt de Franse nationaliteit. Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De 24-jarige Lassana Bathily was vorige week in de Hyper Chacher toen de Amedy Coulibaly de supermarkt bestormde en vier mensen doodde. Daarop verborg de Malinees zes mensen in de koelcel in de kelder van het gebouw, doofde de lichten, zette de koelinstallatie uit en sloot de deur. Onder de verborgen klanten was een baby van een maand.

Zelf ontsnapte Bathily via een goederenlift en waarschuwde hij de politie, die hij kon vertellen wat er in de supermarkt gebeurde. Zijn informatie was van groot belang voor de politie bij de inval van de winkel, waarbij Coulibaly werd gedood.

Allemaal broeders

Volgens Bathily hielp hij zijn “broeders”, zo zei hij in een interview met het Franse BFM TV:

“Ik hielp Joden. Wij zijn allemaal broeders. Het is geen kwestie van joden, christenen en moslims, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Naar aanleiding van zijn handelen werd vorige week een petitie gestart om hem de Franse nationaliteit te geven. De actie verzamelde al snel 300.000 handtekeningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de “dappere acties” van Bathily reden om zijn naturalisatie versneld te laten verlopen. Op 20 januari volgt een officiële ceremonie.

Vorige week werden in totaal zeventien mensen gedood bij de aanslagen van de broers Chérif en Saïd Kouachi en Coulibaly. Twaalf mensen kwamen om bij de aanslag op woensdagochtend op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Eén agent werd de volgende dag doodgeschoten door Coulibaly en vier mensen kwamen om bij zijn gijzeling in de supermarkt.

Wapensarsenaal

De Franse politie gaf vandaag een foto vrij waarop het wapenarsenaal van Coulibaly te zien dat hij verzamelde voordat hij zijn aanslagen pleegde. De wapens werden gevonden bij een inval in een flat in de Parijse voorstad Gentilly. Coulibaly huurde het appartement korte tijd. Naast vier Tokarev-geweren, een revolver, traangasgranaten, een kogelvrij vest en staven dynamiet vonden ze ook de identiteitskaart van de omgekomen terrorist. De Belgische politie heeft een man in Charleroi gearresteerd in verband met de verkoop van de wapens.

Foto Telegraph.co.uk

Het wapenarsenaal van Coulibaly. Foto Telegraph.co.uk

Coulibaly zou vlak voor de aanslagen enige tijd in Madrid hebben doorgebracht met zijn vriendin Hayat Boumeddiene en een derde persoon. Die zou Boumeddiene geholpen hebben bij haar ontsnapping naar Syrië. De hoogste Spaanse rechtbank heeft een onderzoek ingesteld.