Appstores

Op zoek naar een app? Google heeft er meer dan Apple

Beeld NRCQ

Download je regelmatig apps en hou je van veel keus? Dan zit je sinds vorig jaar beter bij Google dan bij Apple. Google Play, de webwinkel van het Amerikaanse bedrijf, bevat namelijk voor het eerst meer apps dan Apple’s App Store. Dat blijkt uit cijfers die door NRC Q zijn opgevraagd bij het Amerikaanse analysebureau AppFigures. Amazon, dat ook een eigen Appstore heeft, eindigt op grote afstand als derde.

De groei van het aantal beschikbare Google Play-apps is hard gegaan. In vergelijking met 2013 is er sprake van een verdubbeling: van 700.000 naar ruim 1,4 miljoen.

Die enorme groei is niet zonder reden. Het aantal ontwikkelaars dat apps voor Google Play uitbrengt, is vorig jaar ook fors gegroeid:

En, zo blijkt uit een rapport van AppAnnie, een ander Amerikaans analysebureau, bezoekers van Google’s webwinkel downloaden 60 procent meer apps dan iOS-gebruikers:

App Annie Index Market Q3 2014

Niet echt verrassend dus, gezien die ontwikkelingen, dat het totaal aantal app-downloads de komende jaren naar schatting zal blijven stijgen:

Soort verschilt per store

Bij Google is er vooral meer te gamen. En, hoewel het in absolute aantallen een kleine categorie blijft, zijn er in de Play-store ook flink wat foto-apps bijgekomen. Dat zou volgens AppFigures goed met de populariteit van een bepaalde stok te maken kunnen hebben.

In de App Store van Apple groeide het aanbod aan zakelijke apps het hardst: er verschenen ruim 128.000 nieuwe. Ook eten en drinken deed het goed:

Maar als het om omzet gaat…

Toch wint Apple het nog altijd ruim van Google wat betreft omzet, blijkt uit cijfers van AppAnnie. De App Store draaide in het laatste kwartaal van 2014 ruim 60 procent meer omzet dan Google Play. De vraag is alleen hoe lang die voorsprong van Apple nog duurt. Volgens analist Richard Windsor van Radio Free Mobile haalt Google Apple in 2018 ook op dat front in: