Gingen twee Arnhemmers op jihad of op vakantie?

Twee Arnhemmers staan terecht omdat ze op jihad naar Syrië zouden hebben willen gaan. Het OM eist twee jaar cel.

Mohamed el A. (27) uit Arnhem wilde in 2013 niet naar Syrië om te vechten of terroristische misdrijven te plegen, maar om te helpen. Hij wilde zich in een veilig gebied vestigen waar hij als moslim „onder islamitische wetgeving zou kunnen leven. Dan is het gemakkelijker om bepaalde geloofsdingen te doen dan in Arnhem.” Vijf keer per dag bidden bijvoorbeeld, en een baard dragen zonder dat iemand hem „verkeerd” aankijkt.

Dat zei El A. gisteren tegen rechters in Arnhem. Samen met zijn vriend Hakim B. (22) – beiden in spijkerbroek, met halflang krullend haar en een baard – staat hij terecht voor het treffen van voorbereidingen om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd in Syrië, of die te faciliteren.

Hakim B. beweert dat hij alleen maar op vakantie wilde in Turkije om zijn broer te ontmoeten die in Syrië vecht. Ook de halfbroer van Mohamed el A. is strijder in Syrië. Hij zou eerder impliciet hebben opgeroepen tot het plegen van aanslagen in Nederland. El A.: „Daar distantieer ik mij van. Zo’n moslim ben ik niet.” De rechtszaak dient een week na de aanslagen in Parijs. De rechter: „Die kleuren hoe dan ook hoe de samenleving naar deze zaak kijkt, maar de rechtbank zal dat in neutraliteit doen.”

De twee zijn in augustus 2013 aangehouden in het Duitse Kleef met gehuurde auto’s vol gevechtskleding, bivakmutsen, legerbrillen, telefoontoestellen, Casio-horloges (ook te gebruiken bij het vervaardigen van bommen) slaapzakken en 15.000 euro cash.

Hoe zit het met de filmpjes en afbeeldingen die op computers en telefoons zijn gevonden, die onder meer tonen hoe te schieten met een kalasjnikov, wil de rechter weten. El A.: „Mijn intentie was hulp aan burgers, niet aan strijders. Ik zou daar komen, en dan zou het vanzelf lopen.” Nu zou hij niet meer gaan: „Het is nu gevaarlijker.”

El A., getrouwd en vader van een babyzoon, is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en bedreiging. Collega’s – hij werkte na zijn opleiding sociaal-cultureel werk in de horeca – merkten dat hij steeds trouwer de moskee bezocht en stopte met roken en drinken van alcohol. B., die nooit eerder is veroordeeld, is ook geheelonthouder. Volgens de reclassering heeft hij zijn leven „goed ingericht”. Hij staat op het punt te trouwen. Zijn opleiding sociaal cultureel werk is bijna klaar. B. wil „iets opbouwen” met kickboksen, maar met de enkelband die hij vanwege de verdenkingen draagt, is dat lastig.

Bij het in beslag genomen materiaal zitten beelden van vermoedelijk El A.’s broer in een Syrisch zwembad („jihad-de-luxe”, laat hij weten) en in een loopgraaf tijdens een beschieting. Op vragen over zijn broer wil El A. geen antwoord geven.

Aanvankelijk wilde El A. ook zijn broer Morat (toen 15) meenemen. Morat werd zomer 2013 gearresteerd en uit huis geplaatst. Politie en justitie kwamen in actie na een anonieme tip over de broers. De moeder van B. meldde zich zelf bij de marechaussee omdat haar zoon naar Syrië zou willen.

Onlangs zijn drie mannen uit Arnhem en Doesburg aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. In B.’s woning is weer huiszoeking gedaan. Hij is in de zaak geen verdachte, zegt zijn advocaat. Zeker tien Arnhemmers zijn naar Syrië gereisd. Tegen de twee werd vandaag twee jaar cel geëist.

Uitspraak 9 februari.