De Marathon

RTL4,

20.30-22.40u.

(Diederick Koopal, 2012). Deze Nederlandse variant op The Full Monty werd een surprisehit, vooral met dank aan de sappige, plat-Rotterdamse dialogen en de herkenbare personages van het type grote bek, klein hartje. De mede door komiek Martin van Waardenberg geschreven film gaat over vier Rotterdamse automonteurs, elk met problemen waarover zij met niemand praten. Smulpaap Gerard heeft terminale kanker, Nico is heimelijk homo, de vrouw van kettingroker Kees is een zure zwartkous en die van zuiplap Leo een liegende drugshoer. De uitdaging: de marathon van Rotterdam uitlopen, anders verliezen ze hun garage. En dan is er de manke Youssoef, de enige volwassene in de garage, waar hij naar verluidt alleen werkt omdat hij als ‘kreupele kameel’ subsidie oplevert. Hij werpt zich op als trainer-coach. De Marathon is zo’n film over vriendschap en karaktervorming die precies de route loopt die je verwacht. Je kan opmerken dat het niet ontbreekt aan onhandigheden en losse eindjes. Je kan ook opmerken dat de personages obligate volkstypes zijn. Bezwaren die allengs verdwijnen, want deze film is met flair en aanstekelijk plezier gemaakt en trekt onverwachts effectief de tranen bij de finalestreep.