Graphic of the day

Europa kwakkelt, Amerika groeit. Geldt dat ook voor de banken?

Beeld NRCQ

Citigroup, Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanley. Drie grote Amerikaanse (zaken)banken die vandaag allemaal met cijfers komen. Analisten zijn sceptisch. Gisteren presenteerde de grootste Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan Chase tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal: minder winst en minder omzet.

Slechte cijfers

Update 15.50 uur: Zowel Bank of America als Citigroup hebben het afgelopen kwartaal minder winst gemaakt. Bank of America kwam uit op 3,1 miljard dollar (2,6 miljard euro), ruim 300 miljoen minder dan dezelfde periode vorig jaar. Citigroup hield onder de streep 350 miljoen dollar winst over, als gevolg van de aanhoudend hoge juridische kosten. Beide banken zagen ook hun omzet het afgelopen kwartaal afnemen.

Ondertussen gaat het met de Amerikaanse economie juist goed. Het contrast met de kwakkelende Europese economie - door The Wall Street Journal al ‘letargisch’ genoemd - is groot: in de eurozone was in december sprake van deflatie en de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om in te grijpen neemt alsmaar meer toe. Verwacht wordt dat de ECB dit jaar, tegen de wens van onder meer Duitsland en Nederland in, zal beginnen met het opkopen van de staatsleningen van eurolanden, het zogeheten ‘quantitative easing’, om zo meer geld in omloop te brengen en de economie aan te jagen. Over of dat zal helpen, zijn de meningen verdeeld.

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft een vergelijkbaar programma de afgelopen jaren toegepast en is daar juist net mee gestopt. In de VS heeft het effect gehad: de Amerikaanse economie groeit. Maar is dat ook terug te zien aan de banken?

1. De beurs

Afgaand op het koersverloop van de verschillende banken blijkt dat Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanley het vertrouwen van beleggers sinds de crisis langzaam weten te herwinnen. Citigroup doet het minder goed.

Analisten zijn desondanks sceptisch over de cijfers van Morgan Stanley en Bank of America en verdeeld over Citi. Die bank heeft al laten weten dat de winst over het afgelopen kwartaal maar liefst 2,7 miljard dollar (2,2 miljard euro) lager zal uitvallen als gevolg van aanhoudende juridische kosten. Die zijn het gevolg van strengere regelgeving en strikter bankentoezicht na de crisis.

Veel grote banken hebben daarmee te maken gekregen. Bank of America betaalde vorig jaar een recordbedrag van 16,6 miljard dollar aan boete voor zijn aandeel in de verkoop van rommelhypotheken die de aanleiding voor de kredietcrisis vormden. Het kleinere Morgan Stanley schikte voor ruim 1,25 miljard. Wereldwijd schikten banken afgelopen jaar voor ruim 56 miljard dollar, het duurste jaar ooit.

En het einde is nog niet in zicht. J.P. Morgan maakte gisteren bekend nog eens 1,1 miljard dollar opzij te moeten zetten voor juridische procedures. Volgens de Financial Times komt het totaalbedrag dat de bank er sinds 2010 aan heeft uitgegeven daardoor op ruim 25 miljard dollar. Uit een rapport van Morgan Stanley bleek deze week dat ook Europese banken nog miljarden aan boetes boven het hoofd hangt.

2. De winst

Wat betreft de winsten die de drie banken de afgelopen jaren boekten: daarmee gaat het ze wat beter af. Ze zijn min of meer terug op het niveau van voor de financiële crisis, mede dankzij forse kostenbesparende reorganisaties en ontslagrondes. Zo verdwenen er afgelopen jaar zeker 13.000 banen bij Bank of America (nu ongeveer 230.000 werknemers) en schrapte Morgan Stanley tussen 2010 en eind vorig jaar ruim 5.000 van de 60.000 banen.

3. De beursgangen

Positief nieuws is ook dat het aantal Amerikaanse IPO’s (beursgangen) dat de banken begeleiden, een belangrijke bron van inkomsten en graadmeter van het vertrouwen onder beleggers in de markt, weer toeneemt.