Lek is dicht, maar Velsen-Noord zit nog wel dagen zonder gas

In duizend huizen in Velsen-Noord komt er momenteel geen gas binnen door een storing.
In duizend huizen in Velsen-Noord komt er momenteel geen gas binnen door een storing. Foto ANP / Koen van Weel

Ongeveer duizend huishoudens in Velsen-Noord krijgen geen gas, omdat een leiding bij werkzaamheden is beschadigd. Het lek is inmiddels gedicht, maar het volledige herstel duurt zeker een aantal dagen, meldt netbeheerder Liander.

Liander op de website:

Ongeveer 1000 klanten zitten momenteel zonder gas. Het duurt zeker een aantal dagen voordat iedereen weer gas heeft. We begrijpen dat dit erg vervelend is.

De schade ontstond doordat bij een boring een waterleiding en een gasleiding zijn geraakt. Monteurs van Liander hebben het lek opgespoord en gedicht. Nu wordt onderzocht waar het water en het vuil allemaal is terechtgekomen. Daarna kan pas worden gestart met schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden. Een woordvoerster van Liander tegen ANP:

“Het water heeft enkele uren door de leidingen gestroomd. Dat is een van de redenen waarom het herstel zo lang gaat duren.”

Het getroffen gebied:

De brandweer waarschuwt inwoners van Velsen-Noord om op te passen met verwarmen, nu er geen gas is. Mensen die een elektrisch kacheltje hebben, wordt aangeraden deze niet via een verlengsnoer aan te sluiten. Verwarmen met een campinggasstel wordt afgeraden. Burgemeester van Velsen Franc Weerwind laat in een verklaring weten de storing “vooral heel vervelend” te vinden nu het zo koud is.

“Ik vertrouw er op dat we elkaar zoveel mogelijk helpen. Zorg goed voor uzelf en goed voor elkaar. Help uw buren, ga niet zelf knutselen om het warm te krijgen.”

Apeldoorn

Liander kampte vorige jaar al met soortgelijke storingen in Apeldoorn. In juni zaten 1300 adressen dagen zonder gas, in december bijna 600. Een deel van de huishoudens werd beide keren getroffen. Het schoonmaken van de leidingen en de schadevergoedingen voor de getroffen huishoudens leverden Liander alleen al voor de juni-storing een kostenpost op van meer dan een miljoen euro.