Drie jaar cel en tbs geëist voor webcamseks met kinderen

Rechtbanktekening van de verdachte Michel S.
Rechtbanktekening van de verdachte Michel S. ANP / Aloys Oosterwijk

De officier van justitie heeft vandaag drie jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 41-jarige Amsterdammer die tieners verleidde tot webcamseks. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ook bezat, maakte en verspreidde Michel S. volgens het OM kinderporno.

De strafeis van het OM werd gebaseerd op het advies van een psychiater en een psycholoog van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), die de verdachte hebben onderzocht. Volgens hen heeft S. een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekjes en is de kans op herhaling aanwezig als hij zich niet laat behandelen.

Kwetsbare kinderen

De verdachte kan zich niet vinden in het advies en eist contra-expertise. De rapporteurs stellen geen persoonlijkheidsstoornis vast bij de man. Het OM is het hier niet mee eens. Omdat de deskundigen van het NIFP op meerdere momenten over een langere periode met S. hebben gepraat dan degene die hij zelf heeft ingeschakeld hecht de officier van justitie meer waarde aan de conclusie van eerstgenoemde experts.

Bovendien neemt het OM het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij jarenlang ongeveer driehonderd jonge en vaak kwetsbare kinderen heeft verleid tot webcamseks. Sommige minderjarigen waren pas negen of tien jaar oud. De officier van justitie:

“De jeugdige leeftijd van de kinderen en hun smeekbeden te mogen stoppen, weerhielden hem er niet van verder te gaan of weer een volgend slachtoffer te zoeken.”

Het leeuwendeel van de slachtoffers bestaat uit jongens van negen tot veertien jaar oud. Geregeld dreigde S. de minderjarigen om foto’s en video’s van de kinderen rond te sturen als zij hem zijn zin niet gaven.De rechtbank doet over twee weken uitspraak.