Twee doden bij anti-terreuractie België - jihadi’s planden aanslag

Bij een antiterreuractie van de Belgische politie in Verviers zijn zeker twee doden gevallen en is één verdachte zwaargewond geraakt. De drie zouden moslimterroristen zijn die van plan waren om terreuraanslagen te plegen in België.

Politie in België blokkeert het kruispunt in Verviers.
Politie in België blokkeert het kruispunt in Verviers. Foto EPA / Olivier Hoslet

Bij een antiterreuractie van de Belgische politie in Verviers zijn twee doden gevallen en is één verdachte zwaargewond geraakt. Dat meldt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federale parket in België, tijdens een persconferentie in Brussel.

Aanslag van plan

De drie zouden moslimterroristen zijn die van plan waren om terreuraanslagen te plegen in België. De doelwitten zouden politie en politiegebouwen zijn. In welk stadium de plannen waren is onduidelijk.

VRT-nieuws schrijft dat het om teruggekeerde Syriëgangers gaat.

De actie was in een wijk bij het station van Verviers, een Waalse plaats ten oosten van Luik:

De agenten vielen rond kwart voor zes een woning binnen, terwijl scherpschutters buiten bleven staan. Bij de inval openden de drie moslimextremisten direct het vuur. Volgens Van der Sypt is er enkele minuten geschoten.

Er zijn amateurbeelden opgedoken van de schietpartij.

Invallen op meerdere plekken in België

De actie in Verviers was onderdeel van een grotere operatie: speciale eenheden deden invallen op tien plaatsen. Behalve in Verviers werden ook huiszoekingen gedaan in Brussel en Halle-Vilvoorde, vlak bij de hoofdstad. Enkele huiszoekingen zijn nog gaande.

De politie viel ook een ander pand in Verviers binnen, niet ver van het eerste huis. Het is nog onduidelijk of deze inval te maken heeft met die eerder op de avond.

Eerder meldde persbureau ANP dat er mogelijk een verband zou zijn tussen de gijzelnemer in Parijs, Amedy Coulibaly, en deze anti-terreuroperatie in België. Coulibaly, die vrijdag in een kosjere supermarkt in Parijs mensen gijzelde en vier mensen doodde, zou wapens hebben gekocht in België. Coulibaly overleed toen de Franse politie de supermarkt binnenviel en een einde maakte aan de gijzeling.

Tijdens de persconferentie zei Van der Sypt dat er voorlopig geen link is met de terreuraanslagen die in Parijs zijn gepleegd. De Belgische justitie heeft deze groep, met onder anderen ex-Syriëgangers, al drie weken in het vizier.

Het dreigingsniveau in België is alleen voor politiekantoren en gerechtsgebouwen verhoogd naar drie (op een schaal van vier). In de rest van het land blijft niveau twee gelden.

Schoten in metro

NRC-correspondent in Brussel Tijn Sadée sprak met burgemeester Françoise Schepmans van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, van oudsher een gemeente met veel migranten. Schepmans:

“Radicalisering is een probleem in mijn gemeente. We moeten dit bevechten.”

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Burgemeester van Brusselse gemeente Molenbeek bevestigt dat daar nu antiterreurpolitieactie gaande is

Op de vraag of er nu angst heerst in haar gemeente zei Schepmans:

“We moeten niet bang zijn, maar we moeten wel zeer alert zijn.”

Vanmiddag werden er vlak na 16.00 uur schoten gehoord in het Brusselse metrostation Ribaucourt in Sint-Jans-Molenbeek. Volgens getuigen schreeuwde een man “religieuze leuzen” in het Arabisch en in het Frans. De man is aangehouden. Bij het incident zijn geen gewonden gevallen.

Bomalarm in Brussel

Het gebouw van de federale politie in Brussel werd geëvacueerd door een bomalarm.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Helicopter boven Brussel, bommelding bij federale politie, persconferentie uitgesteld omdat politieacties nog gaande zijn. Nu naar Molenbeek

Internationale operatie

Volgens de Belgische zender VTM is de anti-terreuroperatie onderdeel van een internationale operatie waarbij zeven landen betrokken zijn. Nederland is daar niet bij betrokken.