Economie

Door de regen naar je werk? Hier komt je regenpak vandaan

Foto iStock

Het regent en je moet naar je werk.

regenpak

De kans is aanwezig dat je geen Roofbi hebt.

Trek je dan een regenpak aan?

polls

Regent het veel?

Volgens het KNMI regent het in Nederland ongeveer 8 procent van de tijd. Of dat veel of weinig is, hangt van je instelling af. Gerard Poels vindt het weinig. Hij zit achter hetregentbijnanooit.nl en begon er in 2008 mee omdat hij genoeg had van de smoes ‘Ik ga echt niet op de fiets naar het werk want het regent zo vaak’.

zr2

Op de site houdt hij zijn werkfietsroute tussen Grave en Nijmegen al zes jaar bij. Zo was december een mindere maand (18 ritten, 5 nat), november een goede (24 ritten, 1 nat). Zijn laatste jaartotaal komt trouwens op 10 procent regen uit.

Regenkleding is niet echt zijn ding, vertelt hij. Poels bezit geen regenbroek en heeft pas sinds kort een regenjas.

“Maar eigenlijk heb ik die nooit bij me, want het regent bijna nooit.”

Waar komt de regenjas vandaan?

Die is uitgevonden door een Schot. Charles Macintosh bedacht dat textiel waterdicht gemaakt kon worden door het te bestrijken met een smeersel in terpentijnolie opgeloste rubber. Later werd de terpentijn vervangen met het uit steenkoolteer gewonnen nafta. In 1824 werd de eerste regenjas van Charles Macintosh verkocht. Tot op de dag van vandaag is de Mackintosh (met een k, die later werd toegevoegd), ook wel mack, een begrip.

Fruehstueck Bei Tiffany  Breakfast At Tiffany's  Audrey Hepburn, George Peppard Zufaellig lernt Holly (Audrey Hepburn) den

En het Nederlandse regenpak?

De opmars van het regenpak zoals we dat kennen, is terug te voeren op een campagne van voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp. Na de oliecrisis wilde hij meer mensen op de fiets naar het werk krijgen. En dus schreef hij in 1976 een wedstrijd uit voor het ontwerp van het beste regenpak, om zo de ergernis over fietsen in de regen weg te nemen.

Zelfs wijlen Frans Molenaar deed mee met een inzending.
ANP-906352 (1)

Maar AGU (Alkmaarse Groothandels Unie) won. “Die wedstrijd was de doorbraak voor het moderne regenpak”, zegt marketingmanager Krijn Snuif. Voor die tijd werden op de fiets oliepakken gedragen, dezelfde die boeren droegen op het land.

ANWB-prijs AGU regenpakken

Hoe ziet de Nederlandse markt er uit?

Volgens de Fietsersbond zijn op een doordeweekse dag om 9 uur 2,5 miljoen fietsritten gemaakt. Nederland is dus een fietsland. Tel daarbij alle regen op (sorry Gerard Poels) en je hebt een regenpakkenland bij uitstek.

Een van de belangrijkste spelers op die markt is AGU. Na een overname in 2003 is ook regenpakkenfabrikant FastRider AGU-eigendom. Snuif wil niet zeggen hoeveel pakken het bedrijf hier jaarlijks verkoopt. Uit KvK-data blijkt in ieder geval een jaaromzet van bijna 40 miljoen euro in 2012, 78 procent daarvan komt uit Nederland.

AGU bedient qua regenkleding volgens Snuif drie type consumenten:

  1. De sportieveling: die wil een klein, licht regenpak
  2. De modebewuste: die wil regenkleding die vaak niet zo te herkennen is
  3. De professional: een woon/werk-fietser of krantenbezorger die een hardcore regenpak wil

Maar goed, dat zijn wel allemaal mensen die bereid zijn om 60 tot 100 euro neer te leggen voor een pak. Een regenpak van de HEMA (dat volgens een woordvoerder “heel veel regenpakken” verkoopt) kost met 15 euro beduidend minder.

Welk pak is het beste?

De ANWB testte onlangs acht regenpakken van 14 tot 100 euro. De winnaar (met een 7,0) is een pak van AGU:

Beeld ANWB

Beeld ANWB