Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Dinsdag ontkende Air France dat er een plan zou zijn om vijfduizend arbeidsplaatsen te schrappen. Nu bericht RTL Z: “Air France komt met besparingen.” Reuters zou het zeker weten, op basis van anonieme bronnen.

De zustermaatschappij van KLM heeft geen commentaar op de berichten. Maar zoals RTL Z meldt: de arbeidskosten blijven te zwaar op de begroting drukken, terwijl de concurrentie alleen maar heviger wordt. De resultaten zijn goed maar de achtduizend banen die de afgelopen zijn verdwijnen, zijn vermoedelijk niet genoeg.

Huurder kan beter kopen

Met de extreem lage rente en opkrabbelende huizenmarkt heeft de Volkskrant een tip: “Huurder kan beter huis kopen.”

Het aanbod blijft groot. Tijdens de crisis is het woningaanbod verdubbeld, merkt de krant op, en nog altijd zijn er veel woningen beschikbaar. Bovendien durven mensen weer te lenen omdat ze de toekomst zonnig inzien. Lenen is weliswaar aan strikte voorwaarden gebonden sinds de bankencrisis, maar ‘zolang de rente blijft dalen doet die de strengere regels teniet’.

Het beeld voor hen met plannen om een huis te kopen is gemengd. De stimulansen van de overheid (‘fiscale gestes’) nemen af, maar de huren zijn hoog. Conclusie: “Fijn is ook de wetenschap dat je in de loop der tijd eigenaar wordt van je eigen huis en op latere leeftijd geen hypotheek of huur meer hoeft te betalen.”

Toch onderzoek naar Luxleaks?

De grote fracties in het Europees partlement wilden geen enqete-commissie naar de zogenoemde Luxleaks-affaire. Maar het FD bericht dat er mogelijk toch onderzoek komt naar de manier waarop grote bedrijven Europese belastingregels ontwijken en ontduiken.

Het iniatief van de Groene fractie heeft alsnog meer dan de benodigde 190 handtekeningen om een algemene stemming aan te vragen. Die kan in maart plaatsvinden, waarna een onderzoekscommissie gevormd zou kunnen worden.

“Ook de rol van Nederland kan daarbij aan bod komen, waarschuwt de Duitse Groene Sven Giegold”, schrijft het FD.