Dagkalender van de wereldliteratuur: door de tranen heen lachen

Citaat van de week: ‘Het klonk zonder twijfel als een schitterend plan, en een dat netjes en simpel in elkaar stak; het enige probleem was dat ze geen flauw idee had hoe ze te werk moest gaan.’ Uit welk precies 150 jaar oude verhaal, geschreven door een Engelse wiskundige, is deze zin afkomstig?

Uit Lewis Carrolls The Adventures of Alice in Wonderland (1865). In dit eerste deel van een tweeluik dat werd voltooid met Through the Looking-Glass (1871), volgt de zevenjarige Alice (in haar droom) een Wit Konijn door een gat in de grond, om na een lange val terecht te komen in een vreemde wereld waarin eetbare paddestoelen vreemde effecten hebben, poezen kunnen praten en glimlachen, hoedenmakers niet helemaal wijs zijn en speelkaarten zich ontpoppen tot meedogenloze heersers.

In het tweede deel, waarin Alice door een spiegel heen stapt, ontmoet ze onder meer levende schaakstukken, een olijke tweeling (Tweedledee en Tweedledum) en het wandelende ei Humpty-Dumpty; terwijl ze beroemde ballades als ‘Jabberwocky’ en ‘The Walrus and the Carpenter’ te horen krijgt. In beide boeken neemt Alice het op tegen de absurde logica van de wezens die ze ontmoet, wat tot hilarische dialogen leidt: ‘“Als ik niet echt was,” zei Alice – half lachend door haar tranen – “zou ik niet kunnen huilen.” “Ik hoop dat je niet denkt dat dat echte tranen zijn,” wierp Tweedledum vernietigend tegen.’

Zoals alle beroemde boeken werd Alice in Wonderland in de afgelopen anderhalve eeuw het object van uitzinnige interpretaties: freudiaans (Alice als de wensdroom van haar vermeend pedofiele schepper), natuurkundig (de vreemde gebeurtenissen in Wonderland als voorafspiegelingen van de quantummechanica) en tegencultureel (de droomwereld als neveneffect van lsd en andere psychofarmaca). De popgroepen Jefferson Airplane (‘White Rabbit’) en de Beatles (‘I Am The Walrus’) lieten zich door Carroll inspireren; om nog maar niet te spreken van de komieken van Monty Python.

Zie voor de hele kalender: ‘Read Around the Globe‘.

Pieter Steinz zit op Twitter.