Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Corruptiezaak rondom Jos van Rey blijkt nog groter

De dagvaarding tegen Jos van Rey is vanochtend verspreid. De zaak rondom de voormalig VVD-wethouder blijkt groter dan gedacht.
De dagvaarding tegen Jos van Rey is vanochtend verspreid. De zaak rondom de voormalig VVD-wethouder blijkt groter dan gedacht. Foto ANP/Marcel van Hoorn

De corruptiezaak rond oud-senator en wethouder Jos van Rey (VVD) is uitgebreider dan tot nu toe bekend. Dat blijkt uit de dagvaarding die vanmorgen is verspreid. Van Rey zou niet alleen projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordeeld hebben, maar ook een bouwbedrijf en een beveiligingsbedrijf.

Van Rey staat dinsdag terecht voor de rechtbank Rotterdam. Hij zou als wethouder in Roermond de drie bedrijven een voorkeursbehandeling hebben geven, vertrouwelijke gemeente-informatie hebben verstrekt en besluitvormingsprocedures hebben beïnvloed. Met name Van Pol zou daardoor voor honderden miljoenen euro’s projecten hebben kunnen bouwen.

Vragen over gesprek met staatssecretaris Teeven

Van Rey staat ook terecht voor het aannemen van giften van Van Pol, bouwbedrijf Meulen Groep uit Weert en beveiligingsbedrijf Red Security uit Roermond ter waarde van 107.814 euro. Het gaat om vakantiereizen, uitstapjes en donaties aan Liba BV, een bedrijf op naam van zijn kinderen. Daarnaast zou Jos van Rey 175.000 euro hebben witgewassen, ronselde hij 34 volmachtstemmen en schond hij volgens justitie zijn ambtsgeheim door informatie te lekken uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Dat lekken deed Van Rey, naar nu blijkt, niet alleen naar zijn partijgenoten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg, kandidaten voor het burgemeesterschap. Van Rey wordt ook ten laste wordt gelegd dat hij namen van kandidaten genoemd heeft aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) en Tweede Kamerlid Karin Straus (VVD). Teeven wilde eind 2013 niet reageren op vragen over het gesprek dat hij met Van Rey gehad heeft:

“Vooral niet omdat ik bewindsman ben en dit een lopende zaak is.”

Voetbalwedstrijden

In de dagvaarding komt ook de naam voor van voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD). Voor hem regelde Van Rey in 2012 in verkiezingstijd een billboard langs de A73. De bedragen die van Van Pol (1.785 euro) en bouwbedrijf Meulen Groep (1.190 euro) voor de billboard betaalden, worden gezien als giften die Rey niet had mogen aannemen als wethouder.

Als giften ziet het Openbaar Ministerie ook de door Van Pol betaalde bezoeken van Van Rey aan vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden met hotelverblijf en de vakanties van de wethouder in de villa van de projectontwikkelaar aan de Côte d’Azur. Volgens justitie verbleef Van Rey er tussen 2004 en 2012 in totaal 22 keer. Zelf meldde de wethouder eerder veertien bezoeken.

Carnavalsvereniging De Kaketoes

Zwijnenberg, het bouwbedrijf en het beveiligingsbedrijf staan dinsdag niet terecht. Piet van Pol moet zich verantwoorden voor beïnvloeden van de Roermondse wethouders Van Rey en Tilman Schreurs (VVD) met giften, diensten en beloften. Bij Van Rey vertegenwoordigden die een waarde van ruim 97.699 euro. Bij Schreurs ging het om 15.538 euro en een aantal niet in geldbedragen uitgedrukte etentjes.

Schreurs, die zich ook dinsdag moet verantwoorden, ging onder meer op kosten van Van Pol naar het WK Voetbal in Duitsland in 2006 en het EK in Zwitserland in 2008. Hij regelde bij de projectontwikkelaar ook donaties voor een fanfare en carnavalsvereniging De Kaketoes in Roermond. Schreurs is sinds 2010 geen wethouder meer, maar directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Daar is hij ondanks de vervolging nog steeds in functie.

De verdachten willen geen commentaar geven op de dagvaarding.