Charlie Hebdo morgen verkrijgbaar in Nederland

Foto EPA / Yoan Valat

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is vanochtend nog niet te koop in ons land. Zeker vijfhonderd exemplaren zouden vandaag verspreid worden via kiosken en boekhandels, maar ze zijn niet geleverd. “Een rampscenario voor de distributeur”, aldus mediaconcern Audax.

“We hebben er vannacht over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven”, aldus directeur Eric Willems. “Andere bladen zijn wel gewoon binnengekomen.” Hij vindt het erg vervelend dat het satirische blad nu nog niet verkrijgbaar is. “We hebben een vlekkeloze, altijd werkende distributie die het nu helaas laat afweten.”

De vijfhonderd exemplaren zouden te koop zijn bij zestig tot tachtig verkooppunten. Of het tijdschrift in de loop van vandaag alsnog wordt geleverd, kon Willems niet zeggen.

Update 9.27 uur: Charlie Hebdo wordt vandaag geleverd en is morgen in Nederland verkrijgbaar, meldt distributeur Audax.

Rij op Schiphol

Bij een tijdschriftenkiosk van AKO op Schiphol stond vandaag in alle vroegte al een handjevol mensen in de rij voor een exemplaar van Charlie Hebdo. Toen de winkel open ging om 06.00 uur was dat een tiental geïnteresseerden en dat aantal nam snel nog toe. Twee marechaussees houden de boel in de gaten in de AKO-vestiging bij de aankomsthal op Schiphol. Toen duidelijk werd dat het Franse tijdschrift niet was aangekomen, dropen de meeste mensen af.

Ook bij andere boekwinkels en kiosken, onder meer op NS-stations, hadden zich donderdagochtend mensen gemeld om een exemplaar te scoren. In Nederland werd woensdag op Marktplaats al flink gehandeld in het tijdschrift.

Charlie Hebdo was gisteren al wel te koop in Frankrijk en meteen ontstond er een run op het blad. De oplage werd verhoogd van 3 naar 5 miljoen exemplaren, maar dat betekent niet dat er meer beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Het is het eerste nummer dat verschijnt na de aanslag op de redactie van het blad in Parijs. Die kostte vorige week woensdag aan tien medewerkers en twee agenten het leven. (ANP)