Dieudonné moet terechtstaan

De omstreden Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala moet voor de rechter komen voor het verdedigen van terrorisme. Dat heeft het parket in Parijs besloten, aldus juridische bronnen gisteren tegen Franse media. Dieudonné werd gisterochtend aangehouden. Hij uitte zondag op Facebook zijn bewondering voor de terrorist Amedy Coulibaly, die vrijdag een joodse supermarkt in het oosten van Parijs binnenviel en daar vier mensen doodschoot. „Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly”, schreef hij. Hij is verscheidene keren veroordeeld voor zijn antisemitische grappen en commentaren.

Minister Bernard Cazeneuve van binnenlandse zaken had al een onderzoek naar de uitlating van de komiek aangekondigd. Dieudonné is bekend om zijn ‘quenelle’. Dat gebaar, de linkerarm gestrekt naar beneden en de andere hand op de linkerschouder, wordt als een omgekeerde Hitlergroet gezien.

Het Franse Openbaar Ministerie heeft sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo 54 zaken geopend tegen mensen die „het terrorisme verheerlijkten”. Zeker drie mensen zitten nog vast, meldden Franse media gisteren. Vijf mensen zijn tot dusver veroordeeld. Twee mannen kregen een jaar cel, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk. De mannen hadden op straat geschreeuwd. Een van hen zei: „Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen”, verwijzend naar de terreurdaad. Verder zijn nog vijftien zaken gestart, omdat mensen moskeeën en gebedshuizen hebben beklad.