Cameron dreigt tv-debat verkiezingen te boycotten

De Britse verkiezingsdebatten op televisie moeten ook zonder David Cameron doorgaan, desnoods met een lege stoel op diens plaats. Dat hebben de partijleiders van de Liberaal-Democraten, Labour en de UK Independence Party aan de BBC, Channel4 en SkyNews laten weten.

Cameron zegt alleen te zullen meedoen als ook de Greens, die één Lagerhuiszetel hebben en in de peilingen het beter doen dan de LibDems, worden uitgenodigd. Maar de toezichthouder op evenwichtige politiek tv-verslaggeving besloot dat die partij door tv-zenders niet als gelijke hoeft te worden beschouwd. Dat betekent dat zij niet evenveel zendtijd krijgt als de grote vier partijen, en dat partijleider Natalie Bennett niet automatisch wordt uitgenodigd voor debatten.

De andere drie partijleiders zien in Camerons reactie uitsteltactiek. Hij heeft, als zittend premier, immers het meest te verliezen. Binnen de Conservatieve partij herinnert men zich bovendien hoe in 2010, toen er voor het eerst tv-debatten werden gehouden die door 20 miljoen Britten werden bekeken, Cameron niet als beste debater overkwam. Dat was juist de relatief onbekende Nick Clegg, nu vicepremier namens de LibDems. Sommige Tories vrezen dat ditmaal Nigel Farage van UKIP Cameron zal kloppen.

Cameron zei gisteren tijdens het wekelijkse Vragenuurtje dat juist de anderen „laf” zijn. Labour-leider Ed Miliband zou geen concurrentie op links van de Greens aandurven.