Algemeen directeur Albert Heijn stapt op

Algemeen directeur van Albert Heijn en Executive Committee-lid van Ahold Sander van der Laan legt per 1 februari 2015 zijn functie neer. Beoogd opvolger is de 48-jarige Wouter Kolk, momenteel werkzaam als Executive Vice President Specialty Stores & New Markets bij Albert Heijn.

Sander van der Laan
Sander van der Laan ANP / Marcel Antonisse

Algemeen directeur van Albert Heijn Sander van der Laan legt per 1 februari 2015 zijn functie neer. Dat heeft Ahold vanochtend bekendgemaakt. Van der Laan treedt terug vanwege de aanhoudende tegenvallende resultaten van het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door de 48-jarige Wouter Kolk, momenteel werkzaam als directeur nieuwe markten bij Albert Heijn.

Het vertrek van Van der Laan werd overeengekomen in gezamenlijk overleg. Hij werkte zestien jaar voor Ahold en was sinds 2010 algemeen directeur. In die tijd slaagde hij er echter niet in de problemen waar Albert Heijn mee kampt het hoofd te bieden.

Kolk kwam in 1991 in dienst bij Ahold, maar werd later CEO van de internationale kledingretailer WE Fashion. Na zes jaar in deze functie keerde hij in 2013 terug bij Ahold. Het bedrijf ziet in Kolk de aangewezen persoon om Albert Heijn “een nieuw elan” te geven, al werd niet duidelijk wat dit moet inhouden.

Vandaag maakte Ahold tevens bekend dat de omzet van het detailhandelsconcern in het vierde kwartaal flink is gegroeid ten opzichte van een jaar daarvoor. Ahold trok meer klanten en profiteerde van gunstige wisselkoerseffecten. Het concern boekte vorig kwartaal een omzet van 8,1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 7,5 miljard euro in dezelfde periode.

Wel vielen de jaarcijfers over 2014 opnieuw tegen. Ondanks het openen van nieuwe winkels slaagde het concern er niet in zijn marktaandeel te vergroten. Ook daalde de omzet van Ahold in Nederland met 0,3 procent, inclusief de resultaten van drogisterijketen Etos, drankenspeciaalzaak Gall&Gall en webwinkel bol.com. Aangezien bol.com nog altijd flink groeit – vorig jaar naar verluidt met 25 procent – moet de omzet van Albert Heijn wel fors zijn gedaald.

Lees ook op NRC Q: