Wie harder werkt, gaat vaker problematisch veel drinken

Harde werkers raken eerder aan de drank. Iets eerder. Wie meer dan 48 uur per week werkt heeft een 13 procent hogere kans riskant veel alcohol te gaan drinken. Voor mannen is dat: meer dan 21 glazen bier, wijn of borrels per week. Vrouwen overschrijden die grens na 14 glazen.

Het zijn vooral Scandinavische onderzoekers die de moeite hebben genomen om te bepalen of hard werken tot drankproblemen leidt. Dat was niet makkelijk. Er waren wel 80 eerdere, kleine onderzoeken. Niet alle louter over alcohol en werktijden, maar die gegevens zaten er wel in. Met tegenstrijdige resultaten. Dan is het tijd voor een meta-analyse, waarbij alle gegevens worden verzameld en met meer statistische kracht opnieuw geïnterpreteerd.

Het veertigtal onderzoekers ging met de gegevens van meer dan 400.000 mensen aan de slag. Uit 14 verschillende landen, zowel mannen als vrouwen, schrijven ze in The BMJ (sinds dinsdag online). Van de mensen die gewone werktijden aanhielden (35 tot 40 uur per week) ging 6,2 procent over op ‘riskant drinken’. Bij werkweken van 40 tot 48 uur neemt dat niet veel toe. Maar boven de 48 uur steeg het tot bijna 7 procent. Dat is die toename van 13 procent. Bescheiden maar meetbaar, en met maatschappelijk effect, vinden de onderzoekers.

Boven de riskant drinken-grens stijgt de kans op ziekte, alcoholverslaving, verkeersongelukken of vechtpartijen. Ook de sociale kosten nemen toe, door doktersbezoek, ongelukken, echtscheidingen, geweld, afnemende productiviteit en uiteindelijk arbeidsongeschiktheid.