Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat Holleeder wil vrijspraak voor afpersing en bedreiging

Willem Holleeder
Willem Holleeder ANP / Robin van Lonkhuijsen

Willem Holleeder moet worden vrijgesproken van zowel de afpersing van een voormalig voorman van motorclub Hells Angels als de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat zei zijn raadsman Stijn Franken vanochtend tijdens een zitting voor de rechtbank in Haarlem, meldt persbureau ANP. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft volgens Franken onvoldoende bewijs geleverd van deze vermeende delicten.

Als het aan justitie ligt, gaat Holleeder anderhalf jaar de cel in. Ook wil het OM dat de 56-jarige Holleeder het restant van een oude straf - 1095 dagen - uitzit. Volgens justitie heeft de Heineken-ontvoerder een rol gespeeld bij de afpersing van voormalig Hells Angels-voorman, Theo Huisman. Hij zou Huisman, samen met anderen, 100.000 euro afhandig hebben willen maken.

Voorwaardelijk vrij

Daarnaast zou Holleeder in 2013 op de stoep bij Peter R. de Vries met behulp van bedreigingen hebben geëist dat zijn naam niet zou worden genoemd in de Amerikaanse verfilming van De Vries’ boek over de Heineken-ontvoering. Met beide vergrijpen heeft Holleeder volgens het OM de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating geschonden.

De Amsterdamse crimineel werd in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel voor afpersing. In 2012 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Holleeder is een van de verdachten in het omvangrijke Andes-proces, dat draait om een criminele bende die zich bezighield met witwassen, afpersing, geweld en drugshandel. Holleeder vervult in dat proces een bijrol. Danny K. en oud-vechtsporter Dick Vrij zijn de hoofdverdachten. Tegen hen is in het proces respectievelijk 6,5 en 4,5 jaar cel geëist.