Zuid-Koreaanse vader sms’t verdronken zoon - en krijgt antwoord

Op een koude winterdag werd het Lee even te veel. De Zuid-Koreaanse man, die zijn zoon verloor bij het zinken van de Sewol in april, sms’te de jongen om te vragen hoe het met hem ging. “Wanneer je vader op zijn oude dag sterft en je komt vergezellen hoop ik dat je me nog niet vergeten bent.” Ineens krijgt hij reactie.

De zinkende veerboot Sewol
De zinkende veerboot Sewol EPA / Yonhap

Op een koude winterdag werd het Lee even te veel. De Zuid-Koreaanse man, die zijn zoon verloor bij het zinken van de Sewol in april, sms’te de jongen om te vragen hoe het met hem ging. “Wanneer je vader op zijn oude dag sterft en je komt vergezellen hoop ik dat je me nog niet vergeten bent.”

De telefoon bleef stil - net als het oorverdovend zwijgen van Lee’s zoon. De man, nog steeds wachtend op een antwoord van gene zijde, sms’te de jongen of hij avondeten had gegeten. Weer niets. Tot anderhalf uur later de telefoon ineens begon te piepen.

Reactie

“Het gaat prima met me, pappa”, las Lee met tranen in zijn ogen op het scherm van zijn mobieltje. “Zorg ervoor dat jij ook een gelukkig leven leidt. Aangezien het hier uitstekend met me gaat, moet je de tijd nemen en een gezond leven leven voor je hierheen komt.” Het bericht besluit met “ik hou van je”.

Een screenshot van de conversatie via de Koreaanse app KakaoTalk die de vader liet zien bij een praatprogramma ging als een lopend vuurtje over de Zuid-Koreaanse sociale media. De persoon die terugsms’te bleek het telefoonnummer van Lee’s zoon in gebruik te hebben genomen nadat dit na diens dood was afgesloten.

“Bijna dacht ik dat mijn zoon was teruggekeerd”, zei Lee in de talkshow. Maar de vader was wel blij met de reacties per sms. “Deze persoon heeft een warm hart.” Lee is ervan overtuigd dat zijn zoon gelukkig in de hemel is.

Emotionele reacties

De respondent wilde liever niet zijn identiteit onthullen. Het verhaal is in Zuid-Korea door veel lokale radio- en televisiezenders overgenomen en heeft tal van emotionele reacties ontlokt op sociale media.

“Ik barstte in huilen uit toen ik dit verhaal las in de bus”, aldus twitteraar @badromance65. Bij de veerramp met de Sewol kwamen meer dan driehonderd opvarenden om het leven. Het leeuwendeel hiervan bestond uit kinderen die op schoolreisje waren.

Twitter avatar badromance65 무지개 승리! 세월호 희생 아들에게 카톡 보내자..”아빠 사랑해” 답장 http://t.co/IwYJ2iRYLa

버스에서 이 기사 보다가 왈칵 눈물을 쏟고 말았다. 세월호 참사 잊자고 하는 쓰레기들 꼭 봐라 ㅠㅠ http://t.co/QhsV9LrqW7

Telefoonnummers van overledenen worden in Zuid-Korea vaak kort na hun dood opgeheven. Sommige ouders hebben er echter voor gekozen de telefoon van hun gestorven kind met het originele nummer te bewaren. “Ik kon het telefoonnummer van mijn zoon niet laten opheffen”, zei Jeon Myung-sun. “Soms bellen of sms-en vrienden van mijn zoon nog steeds. Af en toe bekijk ik de berichten en reageer ik erop.”

Het gesprek tussen Lee en de vreemdeling krijgt mogelijk nog een vervolg. “Ik vind het prima als je me op dit nummer sms’t wanneer je je zoon mist”, stuurde de onbekende sms-er.