Zij mogen niet spelen op Noorderslag (maar gaan nu toch)

Vandaag begint Eurosonic Noorderslag. In Groningen spelen de belangrijkste Europese en Nederlandse muziekacts. Alle hoge piefen van de business lopen er rond. Lady Dandelion werd niet geboekt. Hoe voelt dat en wat doe je eraan?

Foto Alma Haser
Foto Alma Haser

Helaas heb ik dit jaar geen kans gezien om jullie te boeken op Noorderslag. Met die woorden wordt Lady Dandelion, de band van zangeres Kirsten Berkx (24) en violist Sietse van Gorkom (33), afgezegd. Het afwijzingsmailtje komt in november, na weken van onzekerheid. In september hadden ze zich aangemeld. Sietse: „Ik was ervan overtuigd dat we gingen spelen. We hebben een supervet album gemaakt. Aan alles voelde ik dat het deze keer ging lukken.” Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Sietse, die op een oude leren bank in zijn Amsterdamse oefenruimte over de afwijzing vertelt. Kirsten, op een stoel tegenover hem, was er minder van overtuigd dat ze geselecteerd zouden worden voor Noorderslag, maar had wel goede hoop. „Ik ben minder zelfverzekerd.”

Lady Dandelion hoort bij een grote groep afgewezenen. Duizenden Europese bands geven zich ieder jaar op om te spelen op Eurosonic Noorderslag. Voor Nederlandse bands is Noorderslag op zaterdag de heilige graal. Er treden dan ongeveer zestig acts op die samen „de thermometer van het Nederlandse muzieklandschap” zijn, zo noemt de organisatie het. De boekers bepalen wie naar Groningen mogen komen. Lady Dandelion hoort daar niet bij. Maar na een chagrijnige nacht die volgt op de afwijzing, besluit de band het heft in eigen handen te nemen; ze gaan toch.

Groningen is het begin

Veel Nederlandse acts vinden het – niet verrassend – belangrijk om in Groningen te zijn. Het gaat ze niet alleen om dat optreden. Een belangrijk onderdeel van Eurosonic Noorderslag is een conferentie met praatjes en workshops voor mensen in de muziekindustrie. Platenbazen, boekers, festivaldirecteuren; uit heel Europa en daarbuiten komen ze naar Eurosonic Noorderslag om te netwerken én om nieuw talent te scouten. En er lopen horden media rond. In de weken na Eurosonic Noorderslag staan de beste acts geheid in De Wereld Draait Door. Een plekje in Groningen kan zomaar de sleutel tot wereldheerschappij zijn.

Kirsten voelt zich vertwijfeld na de afwijzing. Sietse is vooral geïrriteerd. „‘Geen kans gezien om je te boeken’, wat betekent dat?”

Kirsten en Sietse zitten helemaal in het muziekwereldje, dus iedereen vraagt er de hele tijd naar: en, weten jullie het al, zijn jullie geboekt? Lady Dandelion heeft de release van hun eerste album, Funambulism (eind oktober 2014), min of meer op Noorderslag afgestemd. In de muziekwereld gaat het verhaal dat je eerder wordt geprogrammeerd als je rondom Eurosonic Noorderslag een album uitbrengt.

Voor Kirsten, een toneelschoolstudente, is Funambulism haar eerste album, zelfs haar eerste muziekproject. Sietse van Gorkom is al jaren een bekende naam in de muziekwereld. Hij speelt met artiesten als Janne Schra, Wende Snijders en hij is een vast lid van The Kyteman Orchestra. Lady Dandelion, zelf noemen ze hun muziek „melancholische triphop”. Het eerste project dat écht van hem is, hij heeft het bedacht.

De slechterik van dit verhaal

Joey Ruchtie (35) is de slechterik van dit verhaal. Zo noemen Kirsten en Sietse hem niet hoor – ze zijn heel vriendelijk tegen elkaar en hebben ook nu nog best goed contact. Maar Joey, die sinds ruim tien jaar artiesten boekt voor Eurosonic Noorderslag, stuurt het afwijzingsmailtje naar Lady Dandelion. En hij is niet alleen de boodschapper, maar bepaalt hoogstpersoonlijk dat Lady Dandelion niet optreedt.

Zo gaat het ieder najaar. Nadat in september de inschrijving voor bands sluit, typt hij honderden afwijzingsmailtjes. Niet iedereen krijgt persoonlijk bericht; alleen de mensen die hem ook rechtstreeks hebben benaderd. „Het is vervelend om te doen, want het is voor veel artiesten belangrijk om in Groningen te spelen, maar het hoort erbij.”

Waarom Lady Dandelion is afgewezen, begrijpen Kirsten en Sietse nog steeds niet helemaal. Sietse: „We hebben drie singles en een heel album gemaakt, er zijn minder zichtbare bands wel geboekt.”

Het is de grote festivalpuzzel die ervoor heeft gezorgd dat ze buiten de boot zijn gevallen, zegt Joey. Het hele plaatje moet goed bij elkaar passen. „Zelfs toffe acts moeten we vaak afwijzen. Het gaat ook om de populaire genres van het moment. Als Mongoolse keelzang heel hot and happening is, moeten we daar iets mee.” Dit jaar is er geen hype, zegt Joey. Lady Dandelion is volgens hem wel hartstikke goed, en toch mogen ze niet komen.

#unbooked

Lady Dandelion laat het er niet bij zitten. Sietse weet het zeker: „Met deze muziek kunnen we zalen en festivals kapot spelen. En ik wil dat mensen dat geloven.”

Dus gaan ze wel naar Groningen, ze zoeken zelf gewoon een plek. Het wordt het balkon van het Grand Theatre, dat de directeur van het theater beschikbaar stelt. Ze spelen tegenover het hoofdpodium op de Grote Markt, waar later die avond bekende acts zoals Blaudzun en Kensington optreden. Ze spelen vijf nummers. Ze noemen hun actie #unbooked.

Voor Eurosonic Noorderslag is het geen probleem, zolang het vaste programma maar niet wordt verstoord.

Gewoon doorgaan en knokken, dat is volgens Kirsten en Sietse de essentie van het muzikantenleven. Daarom geven ze nu 3.000 euro (apparatuur, een huurbus) uit aan een concert dat hopelijk doorgaat; als het zo hard waait als de afgelopen dagen, wordt het spannend. Kirsten: „Je moet nooit genoegen nemen met een afwijzing. Het werkt niet om je erbij neer te leggen. Je moet te allen tijde door. Wat hebben we te verliezen?”