Voor het eerst een Afrikaanse wielerploeg in de Tour de France

De Duitse sprinter Gerard Ciolek (links) rijdt voor MTN-Qhubeka. Hij won in 2013 Milaan - San Remo (hier afgebeeld).
De Duitse sprinter Gerard Ciolek (links) rijdt voor MTN-Qhubeka. Hij won in 2013 Milaan - San Remo (hier afgebeeld). Foto EPA/ Luca Zennaro

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France gaat er een Afrikaanse wielerploeg van start. Het Zuid-Afrikaanse team MTN-Qhubeka heeft een wildcard gekregen en zal op 4 juli aan de start verschijnen in Utrecht.

Twitter avatar TeamMTNQhubeka Team MTN-Qhubeka OFFICIAL!!! @TeamMTNQhubeka have received a Wild Card for the 2015 @letour! Amazing news… http://t.co/rvTwBmuVpx

Onder anderen de Nederlandse sprinter Theo Bos rijdt voor de ploeg. Het is niet de enige bekende naam: ook sprinters Gerard Ciolek, Matthew Goss en Tyler Farrar en de Noor Edvald Boasson Hagen rijden voor MTN-Qhubeka.

Er rijden vanzelfsprekend ook Afrikaanse renners voor het team. Neem Natnael Berhane, geboren in Eritrea, die in 2013 de Ronde van Turkije won. Of het Zuid-Afrikaanse talent Louis Meintjes, in wie de ploeg een klassementsrenner voor de toekomst ziet.

Vuelta en Dauphiné

Het is niet de eerste grote wielerronde waarin MTN-Qhubeka start. Vorig jaar kreeg de ploeg een wildcard voor de Vuelta, de Ronde van Spanje.

MTN-Qhubeka kreeg vandaag volgens persbureau AFP ook te horen dat het van start mag in de Dauphiné Libéré, de belangrijkste voorbereidingsronde in de aanloop naar de Tour.

Andere wildcards

De andere uitnodigingen voor de Tour gingen naar drie Franse wielerploegen - Bretagne-Séché, Cofidis en Europcar - en de Duitse formatie Bora. In totaal doen er 22 ploegen van negen renners mee aan de Tour de France. De Tourkaravaan rijdt twee etappes in Nederland: een proloog in en rond Utrecht en een etappe van Utrecht naar Neeltje Jans.