‘Een op zes Syrische vluchtelingen in Jordanië leeft in extreme armoede’

Een Syrisch jongetje in een vluchtelingenkamp in het noorden van Jordanië.
Een Syrisch jongetje in een vluchtelingenkamp in het noorden van Jordanië. Foto EPA / STR

Van elke zes Syrische vluchtelingen die naar Jordanië trokken, leeft er één in “extreme armoede”. Dat zijn omgerekend iets meer dan 100.000 mensen, zo stellen de Verenigde Naties (VN) in een vandaag gepubliceerd rapport. De VN roept de internationale gemeenschap daarom op om iets te doen aan de leefomstandigheden van de vluchtelingen.

De vluchtelingen waarop de onderzoekers doelen hebben maandelijks minder dan 40 dollar (34 euro) te besteden. Het aantal vluchtelingen onder de ‘gewone’ armoedegrens is nog vele malen hoger. Van de pakweg 620.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië heeft ongeveer tweederde te weinig geld om alle noodzakelijke uitgaven te doen.

Eenvijfde heeft geen werkend toilet

De VN komt tot die conclusie na het bezoeken van bijna 150.000 Syriërs die de grens met Jordanië zijn overgestoken. Van hen had bijna de helft geen verwarming en ongeveer een kwart geen betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Een op de vijf Syrische vluchtelingen had geen werkend toilet, zo schrijven de onderzoekers.

De VN vroegen de internationale gemeenschap daarom hulp te bieden aan de vluchtelingen. Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres zegt daarover in een verklaring:

“Als de internationale gemeenschap niet meer steun biedt aan de vluchtelingen dan grijpen families naar nog drastischer manieren om te overleven. Meer kinderen zullen stoppen met school om aan het werk te gaan en vrouwen zullen het gevaar lopen uitgebuit te worden.”

Ook in Libanon slechte leefomstandigheden

Jordanië is niet het enige land waar de leefomstandigheden van Syrische vluchtelingen slecht zijn. In Libanon zouden ten minste 6 vluchtelingen de afgelopen dagen zijn doodgevroren door de kou, zo schreef NRC Handelsblad gisteren (€).