Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Vluchtgarage’ Amsterdam wordt ontruimd - actiegroep spant kort geding aan

De zogenoemde Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, waar al ruim een jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen verblijven, wordt ontruimd.

Het interieur van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost.
Het interieur van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost. Foto ANP/ Koen van Weel

De zogenoemde Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost, waar al ruim een jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen verblijven, wordt ontruimd. Dat staat in een brief die de officier van justitie aan de bewoners heeft gestuurd.

De reden van de ontruiming van de Vluchtgarage is dat het pand gesloopt wordt. Dat was al langer de bedoeling, maar nu zijn alle benodigde vergunningen rond. “Er is omtrent deze ontruiming ook niets anders aan de hand dan het algemene kraakbeleid dat wij hanteren”, volgens een woordvoerder van de burgemeester.

De actiegroep ‘Wij Zijn Hier’, waarin de bewoners van de Vluchtgarage verenigd zijn, spant een kort geding aan om de ontruiming tegen te houden, meldt persbureau ANP. In afwachting daarvan hoeft het pand sowieso nog niet ontruimd te worden.

Bed, bad, brood

Volgens de gemeente Amsterdam kunnen de vreemdelingen terecht in de tijdelijke bed-, bad- en broodvoorziening die sinds december vorig jaar open is. Amsterdam werkt intussen verder aan een structurele oplossing. Het wacht nu allereerst op een officiële kabinetsreactie op het oordeel van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ESCR) waarin staat dat Nederland verplicht is uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen onderdak te bieden.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) blijft wachten tot het Comité van Ministers van de Raad van Europa zich over de kwestie heeft uitgelaten. Dat zal naar verwachting pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart gebeuren, op zijn vroegst op 31 maart.

Teeven: mensen willen hier blijven

Teeven schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat sinds het begin van de protestacties van de rondtrekkende groep vreemdelingen de terugkeer steeds heel beperkt is geweest, omdat zij “duidelijk gericht waren (en blijven) op een verblijf in Nederland”. Teeven schrijft dat er uit de Vluchtgarage “ongeveer” vijf vreemdelingen daadwerkelijk zelfstandig teruggekeerd zijn naar hun land van herkomst.

Heilloos

De actiegroep ‘Wij Zijn Hier’ schreef eerder al op haar Facebookpagina dat het verzoek tot ontruiming van de Vluchtgarage duidelijk maakt “dat burgemeester Van der Laan de staatssecretaris blijft volgen in zijn heilloze asielbeleid”. De tijdelijke bed-, bad- en broodvoorziening is volgens de groep “geen enkele oplossing”, aangezien die alleen opvang voor de nachten betreft:

“Normale, 24-uursopvang is de enige manier om mensen te helpen die op straat staan. Dat de gemeenten via nachtopvang denken te voldoen aan de eisen voor adequate opvang van het Europees Comité voor Sociale Rechten, maakt Nederland tot een onbarmhartig en onbetrouwbaar land. Door te weigeren adequate opvang te verstrekken voldoet Nederland niet aan regels van verdragen die het zelf heeft ondertekend.”

Zorgelijke situatie

De situatie in de Vluchtgarage staat al langere tijd bekend als zorgelijk. In juni vorig jaar concludeerde het College voor de Rechten van de Mens dat er sprake was van een situatie die “mensonwaardig” is. In augustus overleed een 26-jarige Somalische asielzoeker na een vechtpartij met een medebewoner (€).