Acteurs als actievoerder tegen geldstelsel

Bijna de helft van de benodigde 40.000 handtekeningen hadden ze vanmorgen al binnen. De vijf acteurs van De Verleiders kondigden gisteren in De Wereld Draait Door hun 'burgerinitiatief’ aan, waarmee ze de Tweede Kamer willen dwingen om te discussiëren over ons systeem van geldschepping waarop het bankenstelsel is gebaseerd. De website waarop mensen konden tekenen was gisteren door overbelasting een tijdje uit de lucht.

In hun voorstelling Door de bank genomen, de derde in hun serie, stellen George van Houts, Tom de Ket, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Löw het opereren van banken aan de kaak. Vandaag treden ze op bij De Nederlandsche Bank, vertelde Van Houts. Nu worden ze actievoerders. In hun oproep noemen ze het systeem van geldschepping door banken ‘de oorzaak van de ellende waar we nu in zitten’. Zij eisen dat geldschepping weer een monopolie van de overheid wordt.

Naast steunbetuigingen trok hun optreden in DWDD op sociale media ook sceptische reacties. Peter Verhaar, die in talkshows veelvuldig optreedt als bankenexpert, noemde het vijftal 'financieel jihadisten’. Sywert van Lienden, ook veelvuldig gast, schreef: „Goed dat grote publiek geldcreatie als concept leert kennen, maar liever niet met enkele financiële analfabeten eromheen.”