Van misère naar melodrama

Aan regisseur Remy van Heugten de schone taak om de vaderlandse eer hoog te houden tijdens de filmcompetitie om de Tiger Awards van IFFR. Weinig in het autobiografisch geïnspireerde Gluckauf doet denken aan zijn speelfilmdebuut Valentino, een komedie met Najib Amhali als een Marokkaan die zich uitgeeft voor Italiaan. Met zijn tweede speelfilm gooit hij het over een andere boeg en zocht hij het dichter bij huis, namelijk bij het natuurschoon en de sociale misère van Zuid-Limburg, de streek waar hij is opgegroeid.

Gluckauf – een traditionele mijnwerkersgroet – is geheel gesproken in Limburgs dialect en gaat over de moeizame relatie van gekwelde kruimelcrimineel Lei (sterke rol van Bart Slegers) en zijn volwassen zoon Jeffrey (Vincent van der Valk). De twee mannen hebben beiden het hart bepaald niet op de tong en bewegen ongemakkelijk en moeizaam om elkaar heen. Maar toch is duidelijk dat ze om elkaar geven. Lei hoopt dat zijn zoon een betere toekomst wacht dan hemzelf. Maar Jeffrey raakt als drugsdealer juist steeds meer verstrikt in de misdaad. Gluckauf is een zoekende film, die teveel genre-elementen heeft – zowel uit de misdaadhoek als melodrama – om als authentiek sociaal document helemaal te overtuigen. De acteurs houden de boel overeind, vooral Bart Slegers, die een prachtige gekwelde mislukkeling neerzet.