Van alles wat ik doe, is tekenen het leukste

Kim Ouweleen (26) is freelance illustrator en woont in een huurhuis in Amsterdam. Hij werkt parttime in een schaakwinkel. „Extra inkomsten zijn welkom, met parttime werk verdien ik niet veel.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘De passie voor tekenen en schilderen kreeg ik indirect van mijn ouders mee. We bezochten vaak een museum en thuis lagen er altijd kunstboeken op de plank. Ik begon mijn opleiding aan de Rietveldacademie, maar na een jaar besloot ik kunstgeschiedenis te studeren omdat dit beter paste. In 2011 studeerde ik af en ontdekte ik hoe lastig het is om carrière maken in deze sector. Ik hoopte op een vaste baan in de kunst- en cultuursector, maar die bleek onvindbaar. En werk vinden als illustrator valt ook niet mee. Uiteindelijk belandde ik bij de Schaak & Go-winkel Het Paard, waar ik sinds twee jaar parttime werk. Niet toevallig, want ik ben al elf jaar een fervent Go-speler. Go is een Aziatisch strategisch bordspel en vierduizend jaar oud. Deze maand doe ik mee met de Nederlandse Kampioenschappen. Ik won diverse prijzen, zoals in 2014 de Korean Ambassador’s Cup Op dit moment maak ik in opdracht illustraties voor een Koreaanse tv-zender die boeken publiceert over Go. Die extra inkomsten zijn welkom, want met mijn parttime baan verdien ik niet zoveel. Via mijn website hoop ik meer tekenopdrachten binnen te halen. Verder ben ik, samen met iemand anders, een site begonnen. Daarop zetten we filmpjes en informatie over Go-toernooien. Voor een deel zijn dit betaalde filmpjes. En die beginnen nu iets op te leveren.”

UIT

‘Ik reis een aantal keer per jaar naar Go-toernooien en dat zijn mijn grootste uitgaven. Soms vind ik een sponsor die de helft van mijn vliegticket betaalt, maar dan nog ben ik per reis honderden tot ruim duizend euro kwijt. Dat zijn behoorlijke bedragen voor iemand met mijn maandinkomen. Als je geluk hebt, slaap je bij contacten: in de Go-wereld leer je elkaar wel kennen. Verder ben ik geld kwijt aan investeringen voor mijn werk als illustrator. Van alles wat ik doe, vind ik tekenen het leukste. Dat doe ik niet alleen in opdracht, maar ook voor mezelf. Je moet goed tekenmateriaal hebben. Alleen al een potje inkt kost 30 euro. Daarnaast koop ik ook weleens lijsten en ander materiaal voor tekeningen of schilderijen en dat kan oplopen tot tientallen euro’s. Het beheren van onze site met informatie over Go-toernooien kost soms ook geld, want we kopen soms reportages of filmpjes in van derden. Alle tijd die over is, besteed ik aan het gepubliceerd krijgen van een boek over humor in de kunst. Aan de hand van Kamagurka’s oeuvre toon ik in dit boek het belang van humor aan in de kunstgeschiedenis. Daar ging ook mijn masterscriptie over en via mijn scriptiebegeleider ben ik in contact gekomen met een grote uitgever. Die heeft interesse, dus hopelijk volgt binnenkort een contract.”