While you were sleeping... in Asia

Uniqlo maakt geen schone kleren - blijkt uit onderzoek

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als je mee wilt doen met de groten der aarde, dan kom je óók onder dat vergrootglas te liggen. Uniqlo moet er maar aan wennen. Het Japanse kledingbedrijf wil internationaal fors uitbreiden en concurreren met merken als Zara, H&M en Gap. Japan Times meldt dat ook Uniqlo te maken krijgt met de kritiek die alle goedkope kledingmerken op hun bordje kregen.

De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken waar de kleding wordt gemaakt, laten flink te wensen over. Dat is de conclusie van Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM). Twee leveranciers van Uniqlo, in de zuidelijke Chinese provincie Guangdong, zouden hun personeel lange dagen laten maken in een onveilige werkomgeving.

Volgens SACOM ligt de temperatuur op de werkvloer extreem hoog, ligt er overal afval, zijn de apparaten onveilig, en is er een groot risico op kortsluiting. Daar bovenop is de ventilatie niet in orde. In de lucht hangen dikke stofvlokken van het katoen waarmee gewerkt wordt. In het rapport staat ook dat werknemers zonder beschermende kleding, zelfs topless, met chemische kleurstoffen werken. SACOM sprak met een werknemer die in werkdagen van 14 uur, 600 tot 700 t-shirts strijkt. Per t-shirt krijgt hij 0,29 yuan (0,04 euro).

Uniqlo’s moederbedrijf Fast Retailing is zelf een onderzoek begonnen en vond inderdaad ‘een aantal problemen’. Maar het bedrijf zegt ook van mening te verschillen over bepaalde punten van het rapport.

SACOM onderzocht eerder de werkwijze van Foxconn en de fabrieken van Disney-leveranciers.

Deutsche Bank aangeklaagd om feng shui

Deutsche Bank wordt aangeklaagd door de Singaporese Stanley Pan Fang-Jen, mede-oprichter van TPV Technology. De bank zou de zakenman in 2008 hebben aangeraden om complexe en risicovolle producten te kopen. Doordat DB hem een verkeerde voorstelling van zaken gaf, verloor Pan 32 miljoen dollar (27 miljoen euro), zo claimt hij.

Bloomberg beschrijft Pans claim die onder andere inhoudt dat een team van DB met hem dineerde en een feng shui deskundige voor hem inhuurde. Deze ‘master’ op het gebied van energie en harmonie keurde de samenwerking met de bank goed. Deutsche Bank zegt die ontmoeting niet in de papieren te kunnen terugvinden. Volgens DB is de aanklacht ongegrond. Pans advocaat wilde Bloomberg niet te woord staan.

Pan verkocht de meeste aandelen in TPV in 2003. Zijn aandelen in de productie van steenkolen, katoen, hout, en zijn bezit van golfbanen en vastgoed zijn ondergebracht bij JPMorgan, Citibank en UBS.

Blablacar gaat naar India

Uber krijgt er in India een uitdager bij: het Franse Blablacar. Taxi’s in India worden vaak gezien als onveilig. Zo werd een chauffeur van een Ubertaxi vorige maand beschuldigd van het verkrachten van een passagier. Daarna verbood de overheid in Delhi Uber. De Financial Times bericht dat Blablacar vooral zal proberen om die zorgen om veiligheid bij de klanten weg te nemen.

Oprichter Nicolas Brusson zegt dat de marketingcampagne zal benadrukken dat klanten samen reizen. Indiase vrouwen hebben nu al de gewoonte om uit veiligheid samen te reizen met een man. Het systeem van Blablacar is een zogeheten community based system. Op de website kunnen automobilisten voor langere reizen een passagier uitkiezen om mee samen te rijden. Leden geven feedback over elkaar na de reis en zijn traceerbaar door hun telefoonnummer en hun bankrekening.

“Bij Uber kies je je chauffeur niet uit”, zegt Brusson in FT. “Bij Blablacar is het tweerichtingsverkeer en moet je elkaar goedkeuren.”

Blablacar is een van Europa’s best gefinancierde start-ups. Voor internationale expansie haalde het bedrijf in juli 2013 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) op bij investeerders. Financial Times schat de waarde op minstens 1 miljard dollar. Het heeft 10 miljoen geregistreerde gebruikers in 13 landen, waaronder Rusland en Turkije. Per maand gebruiken 2 miljoen mensen de website.