Koning noemt aanslag ‘aanval op de vrijheid’

Koning Willem-Alexander stond gisteren op de Nieuwjaarsreceptie in het Koninklijk Paleis stil bij de aanslagen in Parijs. Zo begon hij zijn toespraak:

Dames en Heren,

Graag heet ik u allen hartelijk welkom op deze Nieuwjaarsbijeenkomst in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Het jaar 2015 is niet goed begonnen. Wij zijn met onze gedachten nog bij de terreurdaden in Parijs, vorige week. Een rechtstreekse aanval op de vrijheid, die ons allemaal raakt. Een aanval ook op de Joodse gemeenschap. Wij leven intens mee met de gewonden en met de nabestaanden van de slachtoffers.

Het is nu van belang dat wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan, blijven verdedigen en uitdragen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Maar in onze verdediging van de democratische waarden, zijn wij verbonden.