Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Tientallen arrestaties Frankrijk wegens verheerlijken terrorisme

Een militaire jeep in een Joodse wijk in Parijs, waar de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen van vorige week flink zijn opgeschroefd.
Een militaire jeep in een Joodse wijk in Parijs, waar de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen van vorige week flink zijn opgeschroefd. Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

De Franse regering heeft aanklagers in het hele land de opdracht gegeven mensen die zich schuldig maken aan antisemitisme, het aanzetten tot haat en/of het verheerlijken van terrorisme hard aan te pakken. Sinds de aanslag op Charlie Hebdo vorige week woensdag heeft justitie 54 zaken geopend.

Vijf mensen zijn tot dusver veroordeeld. De straffen zijn bepaald niet mals, schrijft Le Monde. Een man kreeg zelfs vier jaar cel, maar in zijn geval was het verdedigen van terreur slechts een verzwarende factor. De man veroorzaakte een verkeersongeval en weigerde te blazen. Bovendien was hij al vaker betrapt op dronken rijden.

Twee andere mannen kregen een jaar cel, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk. De mannen hadden op straat geschreeuwd, waarbij één van hen zei: “Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen”, verwijzend naar de terreurdaad waarbij twaalf mensen omkwamen.

Bekende komiek Dieudonné ook verhoord

De omstreden Dieudonné is verhoord vanwege het “verheerlijken van terroristen”, zo werd vanochtend bekend. Hij uitte zijn sympathie met aanslagpleger Amedy Coulibaly, die eerst een agente doodde en een dag later vier mensen doodde bij een gijzeling in een Joodse supermarkt.

Verder zijn nog eens vijftien zaken gestart, omdat mensen moskeeën en gebedshuizen hebben beklad. In nog eens tien gevallen zijn dergelijke gebouwen beschadigd met wapens, vuur of explosieven. Ook lopen er elf onderzoeken naar wie er pamfletten heeft verspreid met daarop anti-islamitische boodschappen, negentien onderzoeken voor misdragingen tegen de veiligheidsdiensten en veertien voor cyberaanvallen.