Acht innovatieve start-ups krijgen lening

Het kabinet gaat acht nieuwe bedrijven stimuleren die zich gaan toespitsen op innovaties als vaccinpleisters, computers die tevens als verwarming functioneren en een stof tegen de uitzaaiing van kanker. Staatssecretaris Dekker kent vandaag subsidies van 250 duizend euro in de vorm van een lening toe aan de start-ups.

Staatssecretaris Sander Dekker
Staatssecretaris Sander Dekker ANP / Bart Maat

Het kabinet gaat acht nieuwe bedrijven stimuleren die zich gaan toespitsen op innovaties als vaccinpleisters, computers die tevens als verwarming functioneren en een stof tegen de uitzaaiing van kanker. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) kent vandaag subsidies van 250 duizend euro in de vorm van een lening toe aan de wetenschappelijke start-ups. Dat meldt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De nieuwe bedrijven gaan hun innovatieve wetenschappelijke ideeën omzetten in commerciële toepassingen. Om de zaken op weg te helpen, komen zij in aanmerking voor een lening van een kwart miljoen euro. Idealiter kunnen de start-ups dit geld inzetten om meer financiering van externe partijen binnen te slepen.

Andere ondernemers richten zich op energieopwekkende zonwering, livebeelden van DNA en 3D-printafval. Ook start-ups die werken aan een IVF-zwangerschapstest en kunstmatige antibacteriële peptides krijgen een lening. Naast de leningen zijn ook 31 kleinere subsidies toegekend met een maximale waarde van veertigduizend euro.

Lees ook bij NRC Q: 62 miljoen euro - zoveel haalden Nederlandse start-ups dit jaar op