Geen besluit over opvang illegalen vóór verkiezingen

Een besluit van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de vraag of Nederland opvang moet bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, komt niet vóór de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Op zijn vroegst komt een resolutie over wat Nederland zou moeten doen op 31 maart, zegt een woordvoerder van de Raad van Europa. „Over de tekst van de resolutie zijn de Raad van Europa en de Nederlandse overheid nog in discussie”, aldus de woordvoerder.

Opvang van illegalen ligt in de regeringscoalitie zeer gevoelig en dus komt dit uitstel tot na de verkiezingen de coalitie niet slecht uit. De VVD wil alleen opvang als daaraan de voorwaarde is verbonden dat uitgeprocedeerden meewerken aan vertrek uit Nederland. De PvdA vindt dat ongedocumenteerden hoe dan ook bed, bad en brood zouden moeten krijgen.

De twee partijen hadden als tijdelijke oplossing dat verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) met een besluit zou wachten op het oordeel van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Daarin zitten alle ministers van Buitenlandse Zaken van de 47 lidstaten van de Raad. Zij moeten een politiek oordeel geven over de uitspraak die het Europees Comité voor Sociale Rechten, ook deel van de Raad van Europa, eind vorig jaar deed; dat Nederland mensenrechten schendt door uitgeprocedeerden geen opvang te bieden.